Lecturi 238: Bogdan Hrib – Reziliență

Bogdan Hrib – Reziliență (2020) 356p., TPB, 13×20, Tritonic, 2020, Colecția Mystery & Thriller, 34 (43) lei, ISBN 978-606-749-471-6

Descrierea editurii: „Angajat să elucideze moartea fiicei unei important baron local, Stelian Munteanu este prins într-o complicată pânză de păianjen cu grave implicații geopolitice. Împreună cu experimentatul Tony Demetriade și tânăra Anabella Păduraru, poliția britanică și serviciile secrete românești investighează o serie de evenimente care par să ducă spre o criză fără precedent în Estul Europei. Personaje noi și vechi, răsturnări de situație, politică, corupție, iubiri și trădări, mistere aparent imposibil de rezolvat – toate se amestecă cu doze potrivite în acest nou roman semnat de Bogdan Hrib.”

Cum să încep? Prin a vă spune că romanul a apărut cam de o lună, deci e încă proaspăt-proaspăt? Că e o continuare a seriei „Stelian Munteanu”, ce numără, până acum, cinci volume? Că e o abordare modernă, pe repede-înainte, a unor probleme mai actuale ca oricând? Că Stelian Munteanu s-a transformat parcă într-un june cu coșuri care aleargă în limbă după iubita (soția) plecată cu serviciul la Londra, pândind cel mai mic prilej și pretext să dea o fugă din sufocantul București până în mai recea și mai umeda capitală a Angliei, ca să se giugiulească nițel cu cea căreia i-a salvat viața în „Somalia, mon amour” și care apoi i-a devenit soție? Sau că recenzia de față face parte din (probabil) primul blog tour românesc, la care vor participa cincisprezece bloggeri și bloggerițe, și în cadrul căruia mi s-a făcut onoarea să fiu eu cel care deschide balul? Cam așa, cred, da, prin acest paragraf cred că am atins de fapt cam tot ce urmează să expun, mai detaliat, în rândurile care urmează.

Moartea oarecum suspectă a unei tinere, Ana Coman, angajată a Institutului Cultural Român la Londra și fiica unui controversat om de afaceri român abonat la contracte babane cu statul (ditamai pleonasmul, știu), îl angrenează pe Stelian Munteanu într-o afacere extrem de tenebroasă, de încâlcită și de solicitantă, de-a lungul câtorva luni în care viețile unei serii întregi de personaje (unele recurente în cadrul acestei serii imaginate de Bogdan Hrib) sunt complet date peste cap de o seamă de întâmplări fără o legătură vizibilă între ele.

Așadar, tânăra Ana Coman sfârșește, îmbrăcată și cu poșeta la ea, în apele reci ale plajei unui minuscul orășel de coastă englezesc din apropiere de Newcastle. Sinucidere sau crimă? Toate indiciile sugerează un accident, iar polițiștii britanici trag concluziile aferente. Numai că tatăl fetei, Pavel Coman, neștiind ce se petrecea de la o vreme în sufletul fiicei sale, nu este convins că fiica sa și-a curmat viața și îl angajează pe Stelian Munteanu să rezolve misterul. Iar acesta, deși se codește la început, până la urmă acceptă. Însă unul dintre motivele pentru care acceptă e și faptul că va trebui să călătorească cel puțin o dată la Londra, unde soția sa a căpătat un post bine plătit (deși nimeni nu știe ce face de fapt acolo, nici măcar Serviciile Secrete Române), pentru a se bucura în voie de prezența ei.

Secrete încep să iasă la iveală pe măsură ce Stelian începe să sape, să descopere poze, ajutat fiind și de un acolit de-al lui Pavel Coman, Jack King, numai că informațiile sunt răzlețe și par să nu ducă nicăieri. Până într-o zi, când un evenimente macabru îi pune pe toți pe jar și-l face pe Stelian Munteanu, fost jurnalist, poate și nițel spion, acum editor (despre a cărui activitate editorial n-am aflat nici măcar un cuvințel) și un soi de detectiv particular căruia i s-a cam acrit de toate și de toți și pare că nu mai vrea decât să se retragă într-un loc izolat alături de iubita lui soție, Sofia Matei.

Însă Bogdan Hrib ridică miza, aruncând în luptă o organizație menită, se pare, deși nu păcălește pe nimeni, să separe grâul de neghină în rândul informațiilor false ce circulă prin media, așa-zisele fake news, a căror apariție pare că nu o mai poate stopa absolut nimeni. Nu când în spate au o enormă mașinărie propagandistică, pusă la punct și perfecționată aproape un secol întreg. Nimeni nu știe ce caută iubitul unei profesoare poloneze în România, de ce tocmește o clică de hackeri moldoveni ce se scaldă în apele mocirloase și periculoase ale dark netului, de ce-i plătește cu sume de bani obscen de mari și de ce-l trimite pe capul acestora, Serghei Gologan (un fost iubit al Anei Coman, tânăra găsită moartă în Anglia) la Iași.

Ba știe cineva, se pare, iar acela e Ionescu, reprezentant al Serviciilor Secrete Române, care ba apare, ba dispare din poveste, este alunecos ca un țipar, întărâtându-l pe Munteanu și presărând frânturi de informații atât pentru acesta, cât și pentru cititor. Pe el nu prea am știut de unde să-l iau, poate o fi apărut în precedentele volume ale seriei, poate nu, am să mă lămuresc când le voi citi și pe restul (mai am trei).

Acțiunea poveștii se petrece în 2019, primăvara și vara, având punctul culminant în preajma aniversării celebrei băi cu gaze lacrimogene cu care au fost întâmpinați protestatarii din diaspora veniți pe 10 august 2018 în Piața Victoriei pentru a „susține și lăuda” performanțele notabile ale guvernului aflat pe atunci în funcție. Punctul de la care pleacă probabil ideea centrală a volumului, în cadrul căruia ancheta lui Stelian Munteanu (ajutat de Tony Demetriade, Anabella Păduraru, DCI Angela Darlow și alte câteva personaje cu roluri mai mult sau mai puțin importante în poveste) reprezintă mai mult un pretext ca să justifice titulatura de roman polițist: el e de fapt mai mult un roman social, în care teme precum UE, președinția UE, scindarea UE, Brexit, Romexit, Polexit, importanța unor țări care contează mai puțin în mărețul angrenaj european, precum România, Moldova, Polonia, chiar și Ucraina, fake news-urile, protestele de stradă, joaca de-a spionii și, de ce nu, poveștile de dragoste dintre Stelian și Sofia, Tony și Anabella, Agnieszka și Kamil sau chiar Angela și Andrew (căci într-acolo pare că se îndreaptă povestea), ajung să pună în umbră trama polițistă și cazul de la care pleacă totul.

O revoluție poate începe pașnic, pe neobservate, cu o idee pusă în practică de o mână de oameni. Cam asta e. Cu bani, resurse, oameni capabili și dornici, manipulări, „conturi false, petiții, demonstrații, totul ascuns sub perdeaua unei asociații care… protejează publicul de știrile false…” Însă trebuie ținut totuși cont de placiditatea maselor, de indiferența oamenilor și de… rezistența materialelor. Sau de reziliență.

Două citate de final:

„- În cinstea ta, Anabella a adus cafea bună.

Îi întinde o cană albă cu însemnele NYPD.

– Pentru musafiri, precizează tânăra.

– Cafeaua sau cana? întreabă Munteanu.

– Cana chiar e de la New York. Mi-am cumpărat-o singură, se entuziasmează Anabella.”

Din cana respectivă am băut și eu două sau trei excelente cafele, în librăria Tritonic de lângă Cișmigiu. 🙂

„ – Aș vrea să aflu… să aflăm ce vor să facă unii și alții de tot vântură prostiile astea istorice: Intermarium, unirea cu Polonia, Polonia mare din epoca feudală, o Uniune Europeană a Estului, sunt tot felul de povești…”

 

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni şi text

NB: recenzia face din blog tourul organizat de Bogdan Hrib și editura Tritonic pentru volumul „Reziliență.” Timp de cincisprezece zile, începând de azi, cincisprezece bloggeri de carte vor posta, pe rând, câte o recenzie a acestui volum.

Astăzi, eu deschid balul. Dacă sunteți curioși (și sper că sunteți) să aflați cum au văzut și ceilalți bloggeri și bloggerițe acest nou volum, atunci vă invit să aruncați un ochi la articolele lor, care vor apărea până pe 8 iunie:

Ciobanul de azi: https://ciobanuldeazi.home.blog/

Rox(@talk_about_books14): https://www.instagram.com/p/B_p5u6bgMxN/ sau https://booktalk14.blogspot.com/?m=1

Jurnalul unei cititoare: https://jurnalul-unei-cititoare.ro/

Anareads: https://anareadss.wordpress.com/blog/

4arte: https://www.4arte.ro/

Bookworms in a cozy corner: https://bookwormsinacozycorner.home.blog/

Lucian Dragoș BOGDAN: https://luciandragosbogdan.ro/ro/

Literatura pe tocuri: https://literaturapetocuri.ro/

Luiza Potecă: http://luizacomenteaza.eu/

Angelswithbooks: https://angelswithbooks.wordpress.com/

Andreea Tess: https://angelswithbooks.wordpress.com/

The Sunflower: https://ioanareads.blogspot.com/

Travel.books_: https://travelbooks.home.blog/

Goddessreadbooks: https://goddessreadbooks.wordpress.com/

3 gânduri despre &8222;Lecturi 238: Bogdan Hrib – Reziliență&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.