Ce Citește Liviu 83: David Hofmeyr – Stone Rider

18655355 31855976 29548423 33296810

David Hofmeyr – Stone Rider: Cursă pentru speranță. Pentru dragoste. Pentru răzbunare (Stone Rider. Ride for hope, ride for love, ride for revenge, 2015) 344p., TPB, 13×20, Storia Books, Colecția Young Adult, Trad. Alina Marc Ciulacu, Red. Tudorița Șoldănescu, 39 lei, ISBN 978-606-94251-1-4

Nota Goodreads: 3.58 (319 Note)

Recentul târg de carte Gaudeamus a reprezentat apariția pe piață a unui jucător, deocamdată (dar, din discuțiile purtate până acum cu reprezentantul editurii, se pare că vor scoate și titluri pentru adulți) axat doar pe literatură pentru adolescenți: Storia Books. Dintre titlurile scoase, mi-a atras atenția Stone Rider, volumul despre care vreau să scriu în continuare. Nu mă dau în vânt după motociclete (de fapt nu m-aș sui niciodată pe una), însă îmi plac destul de mult distopiile altfel, cele care se îndepărtează de la rețeta setată odată cu publicarea seriei Jocurile Foamei: o apocalipsă mai mult sau mai puțin localizată, în urma căreia mai rămâne o mână de oameni, a căror salvare depinde de o mână de adolescenți ingenioși supuși celor mai diverse cazne de adulții cei hulpavi și depravați, în căutare de distracții din cele mai perverse. Dar m-am îndepărtat un pic de la subiectul introducerii: Storia Books este o editură tânără, dar care promite mult. Iar rezultatul discuției mele cu reprezentantul editurii se va vedea undeva pe la mijlocul lui ianuarie (sper, așa cum sper ca anul acesta să se reia seria de interviuri cu privire la viitoarele apariții de gen din 2017 cu reprezentanții principalilor jucători de pe piață care publică genurile de cărți care ne interesează).

Despre David Hofmeyr am citit că este originar din Africa de Sud și că lucrează în Anglia și Franța, iar în 2015 i-a apărut romanul de debut: Stone Rider. Descrierea editurii: „Adam Stone isi doreste libertate si liniste. Isi doreste sa scape din Blackwater, orasul prafuit din inima desertului, in care a crescut. Cel mai mult insa, Stone o doreste pe frumoasa Sadie Blood. Alaturi de aceasta si de primejdiosul outsider Kane, Adam participa la Raliul Blackwater, o cursa dura, care le pune la incercare atat rezistenta fizica, cat si cea psihica. Numai cei mai puternici vor supravietui. Premiul pus in joc este un bilet spre Baza Spatiala si un trai luxos, dincolo de orice inchipuire. Iar pentru o sansa la aceasta viata noua, Adam e gata sa riste totul…” Și câteva precizări: din ce mi-am dat eu seama, omenirea a fost aproape complet ștearsă de pe fața Pământului de un cataclism nuclear. Nu se precizează când și din ce cauze, ci doar că pe planeta noastră au mai rămas doar grupuri răzlețe de oameni, care se luptă pentru supraviețuire. Iar de aici tiparul pare că intră într-o buclă: oamenii n-apucă să treacă de patruzeci de ani, în schimb odraslele lor moștenesc motociclete semi-inteligente, cu care participă la întreceri pe viață și pe moarte, care însă au ca miză salvarea: un bilet spre Baza Spațială, unde baștanii rămași în viață se distrează lăsându-i pe bieții tineri să se întreacă între ei călare pe motociclete și ucigându-se cu praștii pentru a duce cursa până la capăt.

Am citit acum mulți ani extraordinara Cantică pentru Leibowitz a lui Walter M. Miller Jr., în care omenirea își revine cu greu în urma unui cataclism nuclear: lumea descrisă de Walter M. Miller Jr. este o lume dură, întunecată, plină de disperare, în care călugării au luat soarta lumii în mâinile lor, mâini care, însă, sunt tot conduse de creiere umane. În Stone Rider însă nu are cine lua situația în mâini, iar autorul nostru preferă să lase deoparte instrospecțiile și eventualele soluții pentru salvarea omenii (e drept că, din ce sugerează el, n-a mai rămas mare lucru de salvat) și să se concentreze pe acțiune: acțiune non-stop, la fiecare pagină, un carusel de aventuri ce se înlănțuie cu mare precizie una de alta, iar rezultatul este unul pe măsură –  o carte care se citește cu sufletul la gură, o carte plină de violență și de moarte, de răzbunări sângeroase, de bătăi crunte și de dueluri mortale, o carte care, într-un final, mi-a lăsat un gust amar în gură, căci pare că omenirea e o specie lipsită de speranță. Vecinii își sar la gât, tații își vând fiii ca sclavi, mamele par absente cu totul, iar frații își pun bețe în roate unii altora, pentru a câștiga biletul salvator.

Stone Rider, căci așa se numește eroul principal, este un fel de erou parcă picat din cer, un băiat rămas singur pe lume, având alături doar o motocicletă, a cărui salvare pare c-o reprezintă tocmai misteriosul și periculosul Kane, un tânăr apărut de nicăieri, care se hotărăște, nu se știe de ce, să-l ajute. Și de aici începe poveștile: povestea de dragoste (Stone e îndrăgostit în secret de focoasa Sadie Blood, care, în ciuda faptului că este doar o adolescentă, e cel mai de seamă mecanic auto din univers; glumesc, firește, căci universul e reprezentat dintr-un deșert lipsit de viață, în care au loc mortalele curse pe motociclete; însă, mic și mort cum e el, este universul lui Stone Rider), trista poveste de viață a lui Stone și fulminanta poveste care începe odată cu startul cursei: un Mad Max (varianta 2015) cinematic, care parcă cere o ecranizare, un Mad Max cu adolescenți, dar nu pentru adolescenți. Recomandat: fanilor curselor de motociclete, fanilor distopiilor pentru adolescenți și fanilor unor povești alerte, pline de violență.

Din păcate editura Storia Books încă nu are un site de pe care să se poată comanda cărțile disponibile, dar acestea se pot comanda, spre exemplu, de pe Elefant.ro, aici.

Pentru mai multe informații, puteți intra și pe pagina de facebook a editurii.

Posted by Liviu

5 gânduri despre &8222;Ce Citește Liviu 83: David Hofmeyr – Stone Rider&8221;

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.