Lecturi 301: Lynda La Plante – Secrete îngropate

Lynda La Plante – Secrete îngropate (DC Jack Warr I: Buried, 2020) 400p., TPB, 13×20, Crime Scene Press, 2022, Trad. Oana Dușmănescu, Red. Alexandru Arion, 36 (40) lei, ISBN 978-606-8959-89-4

Nota Goodreads: 4,10 (4 834 note)

Descrierea editurii:Primul volum din noua serie Jack Warr. Jack Warr e un tânăr ofițer din Poliția Metropolitană. Fermecător, dar neavând vreo țintă, Jack nu pare să-și găsească locul în lume – asta până când e atras într-o anchetă care îi întoarce viața cu susul în jos. În rămășițele arse ale unei case părăsite e găsit un cadavru carbonizat, alături de resturile pârjolite a milioane de bancnote furate, cărora nu li se poate da de urmă – moștenirea ascunsă a lui Dolly Rowlins și a bandei ei de Văduve. Misiunea lui Jack în cadrul cazului coincide cu o investigație în propriul lui trecut. În căutarea adevărului despre identitatea sa, Jack se pomenește atras tot mai mult într-o lume ascunsă și tulbure a corupției și fărădelegii de orice fel – o lume prin care constată că îi e neașteptat de ușor să navigheze. Dar, pe măsură ce limitele legii devin tot mai neclare, până unde e dispus Jack să meargă ca să găsească răspunsurile – și cât îl va costa această căutare?”

A sosit vremea unui noi blog tour. Al treisprezecelea. O autoare clasică de thriller, care în anii optzeci a scris nu doar scenariul unui serial polițist devenit cult (Prime Suspects), ci și scenariul altuia și apoi novelizarea care a transformat-o într-o adevărată legendă a genului thriller. Este vorba de Văduve (Widows – refuz să menționez și filmul din 2018, am eu motivele mele), o trilogie a cărei acțiune se petrece la începutul anilor optzeci și care aduce în fața publicului patru femei rămase văduve în urma unui celebru jaf din Tunelul Strand din Londra pus la cale de soții lor, care mor cu toții arși și ciopârțiți, urmând ca cele patru femei să le continue șirul de infracțiuni pentru care erau respectați și temuți în lumea interlopă londoneză.

Văduve e un clasic și am scris elogios anul trecut despre el pe Bookblog, rămânând un thriller serios, incorect politic și totuși la fel de proaspăt ca acum aproape patruzeci de ani, însă în anul de grație 2020 Lynda La Plante ajunge la concluzia că parcă au mai rămas niște povești nespuse după încheierea trilogiei dedicate celor patru Văduve, așa că scoate din pălărie un urmaș al unuia dintre cei patru soți morți în urma jafului din tunel și îl transformă în polițist.

Este vorba de Jack Warr, cel care oferă și titlul noii serii (avem deja trei volume scrise), un tânăr abandonat de părinți – nu și-a cunoscut niciodată tatăl, iar mama i-a fost mamă doar cu numele – care a trecut din familie în familie până ce a avut norocul să întâlnească doi oameni iubitori și să-și găsească astfel un scop în viață. A întâlnit și o tânără asistentă care îl iubește nespus, iar în poliție tocmai a primit propunerea să dea examen pentru a deveni sergent. Lucrurile se complică însă când într-o casă din mijlocul pustietății este descoperit un cadavru calcinat și o sumă colosală de bancnote vechi făcute scrum.

Se pare totuși că acel cadavru n-a murit în incendiu, ci a fost ajutat cu o bară de fier în scăfârlie, iar banii arși provin de fapt de la un celebru jaf al unui tren al poștei pus la cale, se șoptește pe la colțuri, taman de văduvele buclucașe (care, apropo, le dau clasă tuturor interlopilor, mardeiașilor și gangsterilor din 1983 sau 1995, anii între care au acționat ele, se pare). Însă mai e mult până să le fie dovedită implicarea, iar poliția trebuie mai întâi să soluționeze misterul cadavrului: cine era în realitate, cum a ajuns acolo, cine l-a pus acolo, cine a ars atâta bănet și mai cu seamă, din ce motiv?

Numai că Jack Warr, fire nestatornică și mereu dispus să pună la îndoială tot ce se întâmplă în lume, decide ca pe lângă anchetarea incendiului și a crimei din casa arsă să înceapă și să-și caute tatăl adevărat. Căci instinctul și cititul printre răspunsurile unei mătuși îi dau de înțeles că s-ar putea să fie tocmai fiul unuia dintre soții celor patru văduve.

O cruntă ironie a sorții, căci venerabilei scriitoare britanice îi place enorm să se joace cu soarta personajelor, să le chinuie și să le trimită după cai morți să le ia potcoavele, să nu lase răposații să se odihnească în pace, dar și să cerceteze ce s-a întâmplat în continuare cu celebrele văduve. Și vom afla destule odată cu Jack Warr, un soi de antierou aflat mereu în opoziție cu celebrul și nemernicul său tată bandit, mereu chinuit de îndoieli și pornit să scoată la iveală adevărul indiferent de costuri și de faptul că va avea mult de suferit de-a lungul procesului (rănindu-i inclusiv pe cei din jur, așa cum se întâmplă adesea când nu lași morții celebri să se odihnească măcar în mormânt).

NB: recenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a romanului Secrete îngropate. Dacă sunteți curioși să aflați și alte păreri, puteți vizita următoarele bloguri, pentru a vă edifica:

Literatura pe tocuri

Cărțile mele și alți demoni

Ciobanul de Azi

Anca și cărțile.ro

Falled

Citește-mi-l 

Pălărisme 

Analogii, Antologii 

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.