Prima zi de Anticipatie

Acum mult, mult timp intr-o galaxie indepartata si pe vremea cind economiseam fiecare banut renuntind la pachet ca sa-mi cumpar revista Stiinta si Tehnica aparea un Almanah ANTICIPATIA care avea sa-mi schimbe viata si sa marcheze una din cele mai frumoase perioade din viata.Si nu am fost singur, enorm de multi oameni insetati de lectura buna si de sf au fost marcati ,impresionati dar lucrul cel mai important au fost invatati sa fie liberi macar in ginduri.Asa cum am anuntat direct de la tirg prin intermediul bunului prieten Alex iata acum anuntul oficial:

Nemira va relansa anul acesta brandul Anticipația, după 30 de ani de la apariţia primului număr al Almanahului Anticipaţia ce a avut loc la sfârşitul lui 1982, chiar dacă pe copertă avea înscris anul 1983.

Anticipaţia a fost unul dintre cele mai populare branduri editoriale româneşti, specializat în publicarea literaturii științifico-fantastice și popularizarea științei, constituind punctul de întâlnire dintre ştiinţă, ficţiune şi eseu filosofic. Anticipaţia avea să se constituie într-un adevărat fenomen publicistic care a stimulat generaţii la rând de scriitori şi a determinat o adevărată mişcare ce a excedat limitele literare.

Nemira va dezvolta sub numele Anticipaţia mai multe produse editoriale: revista de ştiinţă şi ficţiunewww.anticipaţia.com, almanahul Anticipaţia şi un proiect complex de cărţi sub acelaşi semn al ştiinţei şi ficţiunii prospective. Reapariţia brandului Anticipaţia va polariza din nou preocupările specialiştilor şi creatorilor români din domeniu şi va oferi publicului larg informaţii şi literatură de înalt nivel din avangarda ştiinţei şi literaturii speculative contemporane. Tot acest proiect se va dezvolta sub semnul nevoii de anticipare a schimbărilor pe care le trăim atât de alert la acest început de mileniu trei.

Almanahul şi revista online vor fi lansate la sfârşitul acestui an.

As vrea prin intermediul comentariilor voastre sa depanam amintiri din acea perioada a almanahului Anticipatia : acolo i-am cunoscut pe fratii Strugatski cu formidabilul Picnic la Marginea Drumului, m-am intilnit cu G.R.R. Martin in spectaculoasa proza Regii Nisipurilor iar Lewis Padget m-a purtat prin cel mai straniu univers in memorabila Frazbile si Granchioase. Nu pot uita nici autorii romani la fel de buni ca cei straini(d’aia nu scriu nimic), sunt curios ce proze ale autorilor romani v-au impresionat,va mai amintiti?

Un istoric al Anticipatiei il gasiti aici.

posted by voicunike

5 gânduri despre &8222;Prima zi de Anticipatie&8221;

  1. A. Buzdugan zice:

    „Colonia” lui Leonard Oprea, „Artele martiale moderne” de Alexandru Ungureanu, „Protezozaurii”, Gheorghe Paun, „Sansa noastra s-a numit Adam” a lui Somesan, fergonautii lui Pirligras etc. etc.
    Cat despre revenire, sunt curios cine va fi redactorul sef, asta va fi edificator…

    Apreciază

  2. hoyad zice:

    Offtopic: In memoriam Ray Bradbury (20.08.1920 – 06.06.2012)
    Din pacate a disparut unul dintre cei mai importanti scriitori de SF&F ai secolului XX, o personalitate care prin realizarile sale, a contribuit decisiv la promovarea si popularitatea acestui gen literar.
    Amintesc doar cateva din aceste realizari, fie ele romane, nuvele sau scenarii de film: „The Martian Chronicles”, „Fahrenheit 451”, „Dandelion Wine”, scenariile unor filme precum „The Halloween Tree” sau ale unor episoade din seria „The Twilight Zone” (au fost 27de romane si peste 600 de nuvele).
    Pacat ca nu au fost traduse mai multe carti ale sale de catre editurile noastre.

    Apreciază

  3. macondo zice:

    -Artele…” lui Alex Ungureanu este o povestire memorabila :
    flash-stick, tirapa, ce risipa de inteligenta si imaginatie !
    Dupa parerea mea, printre cele mai bune povestiri SF din literatura
    autohtona
    -„Break” – CTP-ul anunta inca de atunci o scriitura redutabila.
    -„Cantecul Libelungilor” – un Mihai Gramescu de zile mari
    … si multe altele

    Si chiar daca autorul nu este roman, as vrea sa amintesc de Daniel Keyes – „Flori pentru Algernon” – o scriere absolut fabuloasa.

    Mi-as dori ca noul almanah sa contina proze macar la fel de bune.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.