Integrala PYGMALION

Cu dedicatie pentru un om special VLAD PUESCU

In anul 1994 debuta pe piata una din cele mai „sufletiste” edituri de SF, editura Pygmalion.In momentul in care am gasit cartile editurii(primele trei numere) pe raftul unei librarii am fost asa de incintat incit am pus mina pe telefon si mi-am facut imediat abonament ,o decizie pentru care aveam sa ma felicit mai tirziu.Aveam sa fiu asa de incintat de cartile pe care mi-le a oferit editura incit nici acum nu am uitat aceea senzatie de fericire si satietate.

In chiar primele randuri, la aparitia colectiei”Cyborg”, un grup de pasionati isi reiterau dorintele de a oferi titlurile la care visam cu ochii larg deschisi in perioada comunismului. Era punctul de intrare in adevarata lume a science-fiction-ului.Autorii publicati erau „virfurile” iar cartile iti aduceau acel sense of wonder atit de dorit la lecturarea lor. Avandu-l consilier de colectie pe binecunoscutul Stefan Ghidoveanu, director de editura Ofelia Dercaci si consilier de drepturi-autor Vlad Madalin Dercaci, colectia „Cyborg” debuta cu primul numar avandu-l drept protagonist pe Alfred Bester cu vestitul „Omul Demolat”-prima carte castigatoare a primului premiu Hugo, acordat in 1953 ; un roman sofisticat si atat de extraordinar in SF incat constituie o opera de neuitat. Beneficiind de niste coperti minunante marca „Walter Riess”, colectia avea sa ne aduca atat de multe carti; toate cartile numai una si una  si premiate.

Numarul 1 debuta cu Alfred Bester,primul cistigator al premiului Hugo.Un roman superb  si plin de vitalitate Omul Demolat  avea sa sparga multe tipare.

Numarul 2 venea cu Roger Zelazny si al sau Nemuritorul care a primit si el premiul Hugo in 1966.Nemuritorul-un roman plin de fantezie,ritm,umor si inventivitate.

Numarul 3.Unde Candva,Suave Pasari Cantatoare-carte triplu premiata,Hugo, Locus, Jupiter 1977.Cel Mai Bun roman care a fost scris vreodata pe tema clonarii… De altfel Kate Wilhelm,sotia lui Damon Knight,este o scritoare extraordinara si cu idei sclipitoare.

Numarul 4  il propune pe scriitorul  Ian Watson cel mai interesant scriitor de idei din S.F.-ul britanic.Alien Embassy-o carte care iti da de gindit.

Numarul 5.Grand master-ul Clifford D.Simak care a primit premiul Hugo 1963 pentru Halta,ne incinta cu un roman superb despre conditia omului fata de dimensiunea uluitoare a universului.

Numarul 6.Primul premiu Nebula pe care il publica editura Pygmalion,dar si primul scriitor negru de SF.Intersectia Einstein al binecunoscutului Samuel R.Delany cistiga in 1967 premiul Nebula si ne aducea in prim plan retrairea miturilor umanitatii de catre o rasa extraterestra.

Numarul 7.Unul din cei citiva titani ai sefeului Robert Silverberg ne daruieste prin Timp Al Schimbarilor un roman zguduitor despre mintuire si religie pe fundalul unei planete exotice extrem de minutios realizata.Cartea a cistigat premiul Nebula in anul 1971.

Numarul 8 propune un alt scriitor britanic Phillip Mann,incitant si stralucitor,  cu un space-opera remarcabil Seniorul PaxWax.Pacat ca nu s-a publicat si volumul doi(Prabusirea Familiilor),aceste doua volume facind parte dintr-un diptic intitulat The Gardener(Gradinarul).

Numarul 9 venea cu scriitorul irlandez, multiplu premiat si nominalizat la toate premiile importante ale sefeului, Ian McDonald-un maestru si un vizionar.Inimi,Maini,Glasuri este un roman care te incita si te rascoleste.

Numarul 10.Frederik Pohl aducea  in primul plan un roman remarcabil-Poarta-multiplu premiat si de o factura deosebita.Merita citit si iar citit! Sub bagheta magica a lui Mihai Dan Pavelescu, Poarta a reinviat la Nemira aducind totodata si lumea fascinanta a Heechee-lor.

Marsul triumfal al editurii continua cu titluri si mai si,surprizele se tineau lant si oh,doamne!  erau atit de placute.

va urma

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.