Lecturi 297: Ann Cleeves – Negru de corb

Ann Cleeves – Negru de corb (Shetland I: Raven Black, 2006) 336p., TPB, 13×20, Crime Scene Press, 2017, Trad. Raluca Ștefan, Red. Alexandru Arion, 27,2 (34) lei, ISBN 978-606-94295-4-9

Premii: CWA Gold Dagger 2006

Nota Goodreads: 3,94 (40 067 note)

Descrierea editurii: „E o noapte de An Nou ca oricare alta în Shetland. E frig, zăpada s-a așternut în straturi groase, dar oamenii ies împreună pe străzi, cântă, se distrează. Chiar și singuraticul și ciudatul Magnus Tait se pregătește de petrecere și își așteaptă, ca în fiecare an, oaspeții care nu i-au călcat vreodată pragul. Unica ființă care-i ține de urât e un corb la care ține ca la ochii din cap. Totul se schimbă când două fete îi intră în casă și îi amintesc de un episod groaznic din trecut… Câteva zile mai târziu, Fran Hunter descoperă pe câmpul înghețat cadavrul uneia dintre fete. Întreaga comunitate e cutremurată. Inspectorul Jimmy Perez e pus în fața unui caz dificil, în care trebuie să discearnă între ura și prejudecățile localnicilor față de străini și frânturile de adevăr pe jumătate rostite. Deasupra tuturor, corbii se rotesc într-un dans macabru.”

Anul trecut, la mijlocul lunii septembrie, am început un proiect menit să promoveze aparițiile de top ale Editurii Crime Scene Press, cele care meritau, să zicem, ceva mai multă atenție din partea publicului, cărora am început să le dedicăm blog toururi: recenzii în zile succesive pentru aceeași carte scrise de câțiva bloggeri inimoși și cu multă tragere de inimă. Ideea nu era nicidecum nouă (nici proiectul, dacă vă aduceți aminte de Blogosfera SF&F), cu ea venind acum ceva timp pe meleagurile noastre (dacă nu mă înșel) Bogdan Hrib, cel care a preluat, cred, ideea, de la festivalurile de crime britanice, unde mulți autori își promovează astfel noile apariții.

Ideea a prins rapid formă și am ajuns astfel să ne strângem într-o echipă redutabilă, aș spune, atât prin ideile pe care autorii le surprind în articole, cât și prin diversitatea lor. Nu mai spun de publicul lor. Așadar, în ordinea aproximativă a apariției recenziilor din fiecare săptămână (spre deosebire de anul trecut, când aveam una sau două ediții pe lună, acum, prin angrenarea Editurilor Trei și Lebăda Neagră în proiect, am ajuns să scriem în fiecare săptămână despre câte o carte), participanții la acest proiect sunt Arcidalia Ghenof (Literatura pe tocuri), Emil Călinescu (Citește-mi-l), Gică Andreica sau Maria-Mădălina (Cărțile mele și alți demoni), Ioana M. (Ciobanul de azi), Anca Rucăreanu (Anca și cărțile), eu (Biblioteca lui Liviu), Marius Andrei (Analogii antologii), Simona Stoica (Pălărisme) și, în curând, Andrei Cioată (Falled).

Iar la ediția cu numărul zece de anul acesta și profitând de faptul că Editura Crime Scene Press tocmai a lansat volumul opt al seriei Shetland de Ann Cleeves (ultimul, de altfel), Foc sălbatic, am căzut de acord să organizăm un blog tour mai special: începând de astăzi și până săptămâna viitoare, fiecare membru al clubului nostru va scrie despre câte un volum al seriei. Opt participanți, opt volume, opt zile succesive, până vom epuiza toată seria. Și cum cred că eu sunt veteranul cu blogul, am ales partea leului și mi-am tras spuza pe turta proprie (profitând și de faptul că nu citisem niciun volum al seriei), hotărând cu de la mine putere să scriu despre primul volum al seriei distinsei autoare britanice. Prin urmare, astăzi, despre Negru de corb, traducere din limba engleză de Raluca Ștefan:

Un roman cu o scriitură molcomă, bine așezată, cu un fundal fermecător și cu o pleiadă de personaje unul și unul ce alcătuiesc o comunitate închisă și plină de prejudecăți, tipică poate unei insule izolate, care însă abia de curând a cunoscut bunăstarea și posibilitățile nesfârșite de care pot beneficia cu toții umblând prin lumea largă.

Ne aflăm pe una dintre insulele care alcătuiesc arhipelagul Shetland din nordul Scoției, un teritoriu bătut de vânt și biciuit de ploi reci, unde localnicii îi privesc cu circumspecție pe străini și unde societatea îl ostracizează imediat pe cel care, în opinia ei, se face vinovat de o fărădelege. Două tinere, Sally și Catherine, petrec o seară în casa bătrânului și izolatului Magnus Tait, cel despre care se spune că ar fi făcut să dispară o fetiță în urmă cu niște ani, pe când mama lui încă mai trăia. Însă Catherine, venită nu de mult din sud împreună cu tatăl ei rămas văduv, nu ține cont de părerea celorlalți și de părerile preconcepute ale oamenilor în general și se mai aventurează o dată în casa bătrânului.

Câteva zile mai târziu, Fran, mama unei fete zvăpăiate de cinci ani pe nume Cassie, descoperă cadavrul lui Catherine în zăpadă, pe câmp, nu departe de casa bătrânului Magnus, și pentru toată lumea devine clar că tipul care a omorât o dată a lovit din nou. Însă inspectorul Jimmy Perez, uns cu toate alifiile și el însuși privit oarecum ca un străin, deși familia sa locuiește de generații întregi pe insulă, cam ezită să îl aresteze direct pe bătrân și în ajutorul său vine o echipă de polițiști din Scoția pentru a elucida misterul strangulării lui Catherine. O tânără de șaisprezece ani pe care nu o prea plăcea nimeni, dar care impresionase totuși pe toată lumea prin prezența și prestanța sa – de fapt, în pofida faptului că moare în primele pagini, Catherine Ross mi s-a părut cel mai reușit și mai bine definit personaj din toată povestea.

Ancheta înaintează greu, cu toate că știe toată lumea cine e criminalul: evident, infractorul rămas neacuzat de dispariția fetiței din urmă cu câțiva ani, în a cărei casă ajunseseră să stea, printr-o coincidență bizară, tocmai Catherine și Euan, tatăl ei, acum sfâșiat de durere pentru pierderea fiicei și hotărât să meargă până în pânzele albe pentru ca vinovatul să fie pedepsit. Poliția întreabă în stânga și-n dreapta despre misterioasa Catherine, în ideea că aflând despre trecutul ei și despre ea, ca persoană, vor putea găsi un motiv pentru crimă, însă taman cel care le-ar fi putut furniza o posibilă explicație pentru uciderea adolescentei, dar și pentru dispariția fetiței, adică Magnus, tace mâlc, respectând dorința acerbă a mamei sale acum decedate de a nu spune nimic nimănui vreodată.

Ann Cleeves țese cu măiestrie un mystery care-și păstrează misterul tocmai până la ultimele pagini. I-am bănuit ba pe unul dintre profesorii lui Catherine, ba pe un posibil admirator al ei (căci nu ducea deloc lipsă), ba vreo colegă de-a ei de la liceu pusă pe răzbunare pentru cine știe ce faptă închipuită, ba pe vreun misterios criminal în serie care s-a reactivat dintr-odată și a decis să dea o nouă lovitură, numai pe Magnus Tait și pe adevăratul criminal nu. Când toată lumea cunoaște pe toată lumea și nu poți trage nici măcar un… fără să afle toți, cum plastic se exprimă unul dintre personaje, e o adevărată artă să reușești să înșeli atât vigilența localnicilor, cât și pe cea a cititorului. Ei bine, Ann Cleeves reușește cu brio acest lucru și nu numai că izbutește să mențină suspansul până la final, ci și să creeze câteva personaje de care chiar ajunge să îți pese. Recomandată!

NB: recenzia face parte din blog tourul dedicat apariției în limba română a romanului Foc sălbatic, al optulea volum al seriei Shetland. În zilele următoare, pe blogurile enumerate mai sus (și mai jos) vor apărea recenzii pentru următoarele șapte volume ale seriei:

Ciobanul de Azi va scrie despre Nopți albe: https://ciobanuldeazi.home.blog/

Cărțile mele și alți demoni va scrie despre Oase roșii: http://www.cartilemele.ro/

Literatura pe tocuri va scrie despre Fulger albastru: https://literaturapetocuri.ro/

Citește-mi-l va scrie despre Ape moarte: https://citestemil.ro/

Pălărisme va scrie despre Aer rarefiat: https://palarisme.ro/

Anca și cărțile va scrie despre Pământ rece: https://ancasicartile.ro/

Analogii Antologii va scrie despre Foc sălbatichttps://analogiiantologii.com/

Un gând despre &8222;Lecturi 297: Ann Cleeves – Negru de corb&8221;

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.