Interviu extraordinar cu Marat Gabidullin, fost comandant în armata mercenară Wagner

În premieră, dezvăluirile unui mercenar plătit de oligarhi ruși!

Marat Gabidullin, fost comandant în armata privată Wagner și autorul volumului Memoriile unui mercenar din grupul Wagner, i-a acordat Ioanei Bâldea Constantinescu, jurnalist și brand manager Corint, un interviu în care vorbește despre misiunea în Donbass, atrocitățile comise de mercenarii ruși în Siria și actuala invazie a Ucrainei de către Rusia.

„Prima mea misiune a fost în Republica Populară Lugansk. Populară era doar cu numele, ea în fapt era o juntă militară. Poate juntă militară e prea dur, pentru că am fost după aceea și în Donețk. În Lugansk măcar mai erau niște aparențe de democrație. Această primă misiune m-a făcut să mă gândesc, pentru că mi-am dat seama că eu nu voiam să iau parte la astfel de proiecte agresive îndreptate împotriva unui stat vecin. De fapt, mai mult decât atât, unui popor frate, pentru că ucrainenii sunt frații noștri. Din fericire, Cel de Sus m-a ajutat și m-a ferit să iau parte la acțiuni militare directe împotriva Ucrainei. Apoi a venit Siria și acolo n-am mai avut nicio ezitare, pentru că eram implicați într-o luptă împotriva ISIS, știam că dreptatea este de partea noastră. Până la urmă, totul depinde de inamic. Azi ești de partea binelui, mâine ești de partea răului, pentru că până la urmă ești un mercenar.”

Fragmentul de mai sus este disponibil în format video aici:  https://we.tl/t-PjaB8q6IE4

În cursul zilei de luni vom difuza integral interviul pe platformele media Editura Corint și Veridica.ro, un proiect asumat de Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români.

Rămâneți aproape!

Interviu  extraordinar cu Marat Gabidullin, fost comandant în armata mercenară Wagner: „Ucrainenii sunt frații noștri. Din fericire, Cel de Sus m-a ajutat și m-a ferit să iau parte la acțiuni militare directe împotriva Ucrainei”

„Ucrainenii sunt frații noștri. Din fericire, Cel de Sus m-a ajutat și m-a ferit să iau parte la acțiuni militare directe împotriva Ucrainei”, a declarat astăzi Marat Gabidullin, fost comandant în armata mercenară Wagner, într-un interviu acordat Ioanei Bâldea Constantinescu, jurnalist și Brand Manager al Editurii Corint.

Gabidullin, în vârstă de 55 de ani, s-a alăturat armatei Wagner în 2015. În cartea sa, Memoriile unui mercenar din grupul Wagner, publicată de Editura Corint în traducerea Alinei Pavelescu, vorbește despre misiunile din estul Ucrainei și din Siria, unde mercenarii Wagner au susținut regimul președintelui Bashar al-Assad.

Înființat în 2014 ca o structură militară care să vină în ajutorul forțelor separatiste din Ucraina, grupul Wagner funcționează ca o armată privată a lui Vladimir Putin, finanțată direct de oligarhii ruși, care până în prezent a desfășurat operațiuni militare în Donbas și Lugansk, dar și în Siria, Libia, Republica Centrafricană și Mali.

Gabidullin vorbește despre o criză morală, declanșată de modul în care Kremlinul a negat constant existența mercenarilor, adesea sacrificați și folosiți drept carne de tun. El denunță corupția din interiorul armatei ruse și lipsa de respect pentru viața omenească a unor superiori despotici și slab instruiți din punct de vedere militar.

Răspunde direct la întrebări dificile, de tipul celei cu privire la filmarea din iunie 2017 cu mercenari Wagner torturând și ucigând prin decapitare, în cele din urmă, un presupus dezertor sirian în apropiere de Shaer, Siria.

„Acești nemernici trebuie cercetați și pedepsiți. Pe de altă parte, trebuie să înțelegem că această armată privată funcționează într-un vid legislativ. Acești soldați nu simt nicio responsabilitate. Ei pur și simplu își eliberează demonul lăuntric care scoate la iveală tot ce au mai rău în interiorul lor.”

Cartea lui Marat Gabidullin descrie atât episoade care țin de rutina vieții unui mercenar, cât și scene în care erori tactice care ar fi putut fi evitate au costat viețile camarazilor săi, niciodată amintiți în comunicările oficiale.

Autorul condamnă direct invadarea Ucrainei și folosirea mercenarilor Wagner în operațiunile militare desfășurate acolo, dar și îngrădirea dreptului la informație al publicului rus.

„Am vrut să le povestesc rușilor că există o astfel de structură, armata Wagner, de care noi rușii ne folosim în mod activ, deși, din cauza felului în care a evoluat istoria Rusiei în ultimii ani, ne prefacem că nu există.”

Ioana Bâldea Constantinescu este jurnalistă și face parte din echipa de comunicare a Editurii Corint. Interviul a fost realizat cu ajutorul lui Anton Breiner, lector dr. la Catedra de limba rusă a Universităţii Bucureşti, care a asigurat traducerea în și din limba rusă.

Volumul Memoriile unui mercenar din grupul Wagner de Marat Gabidullin e disponibil pentru precomandă pe site-ul Editurii Corint, cu livrare din 27 mai.

Credite foto:

Marat Gabidullin, membru al Grupului de mercenari Wagner, vorbește deschis despre luptele la care a luat parte. Printre misiuni se numără ajutorul dat rebelilor pro-ruși din regiunea ucraineană Donbas, susținerea președintelui Bashar al-Assad în Siria și confruntarea cu Statul Islamic. © Marie Barlois

Militar ucrainean în așteptarea luptei cu forțele fidele Rusiei din estul Ucrainei. Autoproclamatele republici populare ale Donețkului, respectiv Luhanskului, au beneficiat de ajutorul militar al Moscovei, inclusiv de cel al mercenarilor din Grupul Wagner. © Shutterstock

Ioana Bâldea Constantinescu, arhiva personală

***

Grupul Editorial Corint (GEC) are 28 de ani de experiență pe piața românească de carte, fiind unul dintre primele trei grupuri editoriale din România. În ceea ce privește cărțile de nonficțiune, a acordat o atenție deosebită domeniului istorie, care are nu mai puțin de patru colecții distincte: Corint Istorie (coordonator Ion M. Ioniță), Corint Istorie cu blazon (coordonator Filip-Lucian Iorga), Corint Istorie Autori Români (coordonator Florin-Răzvan Mihai) și Corint Istorii urbane (coordonator Adrian Majuru), cu zeci de apariții editoriale anual. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.