Semnal editorial 286: 2 noi romane în curs de apariție la editura Paralela 45, în colecția Ficțiune Fără Frontiere – Padura & Salnikov

Un tânăr travestit, purtând o splendidă rochie roșie, este găsit strangulat în parcul Havana. Investigația crimei violente, condusă de Conde, dezvăluie o societate coruptă, sufocantă și o realitate cubaneză în care nimic nu e ceea ce pare. O lume întunecată și fascinantă, alcătuită din bărbați și femei care s-au născut în timpul revoluției și care trăiesc fără să viseze la exil, căutându-și identitatea în mijlocul ruinelor.

Conde se găsește aruncat într-o pânză încâlcită de misticism, politică și activitate subversivă, redată în mod perfect în paginile îmbibate de corupție și caniculă ale lui Padura.

The Guardian

Romanul face parte din cvartetul Havanei, publicat pentru prima dată în anii ʼ90.

Leonardo Padura (n. 1955, Havana) este un scriitor cubanez multi-premiat, faimos pe plan internațional datorită cvartetului Havanei, pentru care a câștigat prestigiosul Premiu Hammett în Spania. În 2015, a fost desemnat laureat al Premiului Prințesa Asturiei pentru întreaga carieră, care este considerat Premiul Nobel al Spaniei (primit de scriitori precum Philip Roth, Margaret Atwood, Ismail Kadare).

Autor:PADURA Leonardo
Domeniu:Ficțiune
Colecție:FICȚIUNE FĂRĂ FRONTIERE
Traducator:Marin Mălaicu-Hondari
Dată apariție:03-2021
Nr. pagini:232
Format:13.5×20
ISBN:978-973-47-3339-2
Titlu originalMáscaras
Ediția:I

Dacă Povestea de Crăciun a lui Charles Dickens ar fi fost plasată într-un mare oraș industrial din Munții Ural, ar fi rezultat Petrovii în vremea gripei, romanul senzațional semnat de Alexei Salnikov. Povestea unei familii obișnuite, a cărei rutină este bruiată de o gripă violentă, se desfășoară pe un fundal fantasmagoric, înzăpezit, în ajunul Anului Nou, când se deschid porțile spre lumea htonică: un grup de copii dansează în cerc, ţinând-o de mână pe Snegurocika, iar un criminal în serie își vânează următoarea victimă. O dramă de familie se transformă într-un vis halucinant, straniu și comic – sau poate într-un coșmar.

„Toate semnele care li se arată Petrovilor în delirul generat de boală, toate simbolurile imperceptibile, de la pastila expirată de aspirină, rătăcită în buzunarul pantalonilor, până la fetița stranie din troleibuz, se reunesc, instantaneu, într-o construcție sobră, fără niciun detaliu inutil. Iar din toate crăpăturile încep să se strecoare și să mustească niște veselii atât de htonice și niște grozăvii așa de infernale, că Mamleev și Gorcev ar începe imediat să danseze, iar Gogol și Bulgakov ar aplauda!“

Galina Iuzefovici, Meduza.io

Roman câștigător al Premiului Bestsellerul național, 2018
Câștigător al Premiului NOS (NASUL), 2017
Finalist al Premiului Bolșaia Kniga (Marea Carte), 2018

Alexei Salnikov (n. 1978, Estonia) este unul dintre cei mai îndrăzneți și faimoși scriitori tineri din Rusia. Și-a petrecut copilăria în zona Munților Ural, iar în 2005 s-a mutat în Ekaterinburg. A muncit ca fochist, mecanic, paznic, instalator, jurnalist și traducător liber-profesionist. Cele mai recente romane ale sale, Departamentul și Petrovii în vremea gripei, au fost publicate inițial în foileton, în revista literară Volga. După nominalizarea la Premiul Bolșaia Kniga, cel mai important premiu literar din Rusia, cartea Petrovii în vremea gripei a atras imediat atenția criticilor, care au numit-o „descoperirea anului“. Ulterior, romanul a fost publicat de cea mai prestigioasă editură rusească, AST, iar apariția sa a devenit un adevărat eveniment literar, astfel încât cartea a urcat imediat în topul celor mai vândute cărți pe plan național.

Autor:SALNIKOV Alexei
Domeniu:Ficțiune
Colecție:FICȚIUNE FĂRĂ FRONTIERE
Traducator:Diana Iepure
Dată apariție:04-2021
Nr. pagini:334
Format:13.5×20
ISBN:978-973-47-3330-0
Titlu originalПетровы в гриппе и вокруг него

2 gânduri despre &8222;Semnal editorial 286: 2 noi romane în curs de apariție la editura Paralela 45, în colecția Ficțiune Fără Frontiere – Padura & Salnikov&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.