Festival de film Science Fiction si Fantasy – comunicat de presa

                                            

Comunicat de presă

Cel mai mare eveniment de Science Fiction și Fantasy (SFF) de pe teritoriul României a atras în 2019 peste 50.000 de participanți, pe parcursul a 3 zile.  Acest lucru arată cât de popular este fenomentul SFF.

În același timp, în România nu există un festival de film dedicat în întregime acestui fenomen cultural. Golul va fi umplut de către The Galactic Imaginarium Film Festival (TGIFF).

TGIFF este organizat de Asociația pentru Educație Complementară (APEC), care de mai bine de zece ani realizează acțiuni educative și culturale dedicate adolescenților și tinerilor din România. Prima ediție a Festivalului va avea loc în Dumbravița, lângă Timișoara, în 23-24 mai 2020. 

Declanșarea organizării festivalului a avut loc la sfârșitul anului 2018, când Darius Luca Hupov, autor de Science Fiction și membru de mai bine de 35 de ani al fandomului SF timișorean, și-a asumat acest proiect. Până la această dată au fost realizate elementele organizatorice de bază: constituirea elementului central al echipei de organizare, stabilirea structurii festivalului, realizarea identității vizuale, confirmarea membrilor juriului festivalului, listarea festivalului într-un portal internațional de înscrieri de filme la festivaluri, începerea înscrierii de filme în festival și declanșarea campaniei de realizarea de parteneriate.

Echipa de organizare are în componența ei persoane care, împreună, adună zeci de ani de experiență în domeniul orgaizării de evenimente culturale, Science Fiction și nu numai. Cei mai importanți membri sunt Nanci Cruz, absolventă a Universității Anglia Ruskin din Cambridge, la secția de Producție de film și televiziune, cu experiență extensivă în organizarea de festivaluri de film pe două continente, responsabila departamentului de relații cu industria filmului și presa externă, Simona Hupov, președinta APEC și organizatoarea Festivalului părinților “Concordia Familiae”, membră a fandomului SF timișorean de peste 15 ani,  Cristian Vicol, grafician și realizatorul identității grafice a Festivalului, Marius Gordan, responsabil cu prezența web și pe rețelele de socializare, Cristian Koncz, membru al fandomului SF timișoarean de mai bine de 30 de ani, cu experiență în organizarea de evenimente SF locale și naționale, coordonator al locației  principale a evenimentului, Daciana Olivia Hanganu, cae se ocupă cu sectorul financiar-contabil și Darius Luca Hupov, Directorul Festivalului.

Membrii juriului Festivalului vor acorda câte un premiu pentru fiecare din cele două secțiuni ale Festivalului, Science Fiction și Fantasy, fiind selectate în festival câte cinci filme la fiecare secțiune. 

Juriul este compus din: Președinta juriului, Irina Margareta Nistor, organizator și ambasador de cine-festivaluri, critic de film,  Andrei Boroșovici, directorul studioului regional TVR Timișoara, Lucian Ionică, autor și realizator de filme documentare, Marian Rădulescu, autor și critic de film și Adrian Chifu, autor de proza SF, realizator de film, compozitor de muzică electronică.

Evenimentul va avea loc în 23-24 mai 2020, la Casa de cultură din Dumbrăvița, care este un proiect edilitar în desfășurare. În cazul în care obiectivul nu va fi dat în funcțiune la timp pentru desfășurarea festivalului, organizatorii au pregătite două locații de rezervă. Partenerul strategic al Festivalului este Primăria Dumbrăvița, care va acorda sprijin cu locația și logistica.

Programul festivalului va avea două zile pline, cu proiecții de film urmate de discuții cu realizatorii filmului, conferințe pe teme adiacente, prezentări de filme de arhivă și de filme de gen de la Festivalul “The National Irish Science Fiction, Fantasy and Horror Film Festival” din Dublin, cel mai mare festival de film de gen din Irlanda, cu care TGIFF este înfrățit. La finalul evenimentului va avea loc Gala premiilor și Cina Festivă. 

În pre-lansarea evenimentului, cu un week-end înainte de Festival, va avea loc o proiecție de filme SF și Fantasy, în sistem drive-in, în parcarea Sălii Polivalente din Dumbrăvița. Intrarea va fi liberă.

Promovarea festivalului la nivel internațional a început în august 2019, la Convenția Europeană de SF, Eurocon, care a avut loc la Belfast și la Convenția Mondială de SF, Worldcon, care a avut loc la Dublin. În septembrie a continua acest proces, prin înscrierea Festivalului la filmfreeway.com, unul dintre cele mai importante portaluri de înscrieri de filme la festivalurile de film, folosit de Sundance Festival, The Chicago International Film Festival, HBO, etc. Până la acest moment au fost înscrise la TGIFF 184 de filme. Procesul de înscriere al filmelor continuă până în martie 2020, când va începe selecția pentru cele 10 filme care vor fi jurizate în Festival. Înscrierea de filme continuă pe pagina https://filmfreeway.com/TGIFF

În acest moment festivalul este în plin proces de căutare de parteneri și sponsori ai evenimentului, fiind în discuții avansate cu câteva firme. Poate fi nominalizată, pentru început, firma 3DProto Solutions, care a acceptat să fie partener de producție și care va realiza, prin printare 3D, trofeele Festivalului.

La începutul lunii noiembrie se va declanșa concursul de design pentru cele două trofee ale Festivalului. Detalii vor fi date publicității în cel mai scurt timp.

În lunile următoare va continua activitatea de organizare primară a evenimentului, precum și selectarea invitaților speciali și a invitatului de onoare. Informații legate de acest proces vor fi date publicității la momentul potrivit.

Organizatorii festivalului îndeamnă pasionații film și de Science Fiction și Fantasy să găsească detalii suplimentare la site-ul web al evenimentului, care poate fi găsit la adresa https://festival.galactic.one și pe pagina de Facebook, la adresa https://www.facebook.com/tgifilmfest, unde vor fi prezente ultimele noutăți legate de Festival.

Hupov Luca Darius

Directorul TGIFF

                                            

Comunicat de presă concurs trofee TGIFF

Asociația pentru Educație Complementară va organiza în 23-24 mai 2020, în Dumbrăvița-Timiș, în parteneriat cu Primăria comunei,  Festivalului internațional de film Science Fiction și Fantasy „The Galactic Imaginarium”. Festivalul va avea un juriu, a cărui președintă este Doamna Irina Margareta Nistor, juriu care va acorda două premii: „TGI Sci-Fi Award” (premiul pentru film Sicence Fiction) și „TGI Fantasy Award” (premiul pentru film Fantasy). Vor fi oferite trofee și premii în bani, pentru fiecare categorie.

Cu ocazia primei ediții a Festivalului, Asociația pentru Educație Complementară lansează un concurs de design pentru cele două trofee, care vor fi realizate cu ajutorul printării 3D, de către partenerul de producție al Festivalului, firma 3DProto Solutions (http://3dproto.ro/_

Cerințe:

– vor exista două trofee diferite, unul pentru filmul SF și unul pentru filmul Fantasy

– fiecare dintre trofee trebuie să reflecte subiectul și particularitățile genului căruia i se adresează

– designul trebuie să fie atractiv si ușor recognoscibil vizual

– trofeul trebuie să aibă un soclu paralelipipedic cu baza pătrat plus reprezentarea trofeului propriu-zis

– dimensiunile trofeului: soclul cu baza pătrat cu latura 12 cm, înălțimea socluluii 4 cm, înălțimea trofeului, cu tot cu soclu, 20 cm

Criterii de evaluare:

– expresivitate

– recognoscibilitate

– apartenență la gen

– simplitate și ingeniozitate

Prezentarea designului:

Pentru a fi acceptat în concurs, proiectul trebuie să conțină următoarele fișiere:

– fișier CAD tridimensional (3D) al proiectului

– export al fișierului CAD în format STL sau STEP, în vederea printării 3D

– imagini 2D în format jpg (rezoluție minimă 1200×1200 px), de jur împrejurul trofeului (6 poziții echiunghiulare), plus vederi de jos și de sus (în total 8 imagini)

– un fișier cu CV-ul persoanei care a realizat designul, ce va conține un număr de telefon și un email de contact

Trmiterea fișierelor se face printr-un serviciu de transfer de fișiere, către adresa tgiff@galactic.one

 

Criterii de participare:

– fiecare participant poate trimite propuneri de design pentru ambele categorii de trofee (SF și Fantasy)

– fiecare participant la concurs poate trimite un număr de maxim 3 design-uri pentru o categorie

Premiile

Concursul va acorda două premii, unul pentru trofeul de film Science-Fiction și unul pentru trofeul de film Fantasy.

Premiul pentru trofeul de film Science Fiction: 350 de lei

Premiul pentru trofeul de film Fantasy: 350 de lei

Juriul

Este format din:

Irina Margareta Nistor, președinta Juriului festivalului TGIFF

Darius Luca Hupov, Directorul festivalului TGIFF

Adrian Chifu, grafician, membru în Juriul festivalului TGIFF

Calendar:

Lansarea concursului – 31 octombrie 2019

Termen final de predare a lucrărilor – 31 decembrie 2019 

Termen final de jurizare  – 23 ianuarie 2020

Comunicarea rezultatelor – 31 ianuarie 2020

Hupov Luca Darius

Directorul TGIFF

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.