Semnal editorial 52: Viața secretă a lui William Shakespeare – un roman care trage cortina și arată omul din spatele legendei

Pe 23 aprilie s-a născut și a murit marele William Shakespeare – figura tutelară a culturii moderne, personaj pe cât de prolific și actual, pe atât de misterios. Ce moment mai bun să vorbim despre el, despre cine și cum a fost cu adevărat, ce pasiuni l-au guvernat, dar și ce pasiuni a stârnit de-a lungul secolelor, ce persoane reale au inspirat personajele lui nemuritoare, unde se termină arta și începe viața?

Cel mai recent roman din colecția Babel a editurii Nemira, Viața secretă a lui William Shakespearede Jude Morgantrage cortina și ne invită să ne imaginăm cum ar fi putut fi el înainte ca un om de rând să se transforme într-o legendă. Jude Morgan îi spune povestea într-un roman cuceritor despre artă și dragoste, dar mai ales despre ce descoperim între lumină și întuneric, între adevăr și minciună, între alb și negru, între realitate și ficțiune.

Cartea se lansează pe 23 aprilie, la Cărturești Verona, de la ora 19.00. 

Cum a reușit fiul unui mănușar englez să ajungă cel mai mare scriitor din toate timpurile? A existat Shakespeare cu adevărat? Sau a fost el doar un nume? Istoria consemnează puține fapte despre el: s-a căsătorit cu o anume Anne Hathaway, a plecat din Stratford să-și caute norocul la Londra și a dat lovitura. Fiu plin de ură, soț aproape bun, meșter fără voie, actor ambițios, scriitor mistuit? Toate acestea și mult, mult mai mult de atât. Și totuși, când și cum a devenit el geniu?

Oare a fost vreodată al meu? Chiar se minunează. Când el are așa de multe fețe; când poate să fie cel care a zămislit acea frumusețe, mai melodioasă decât viersul ciocârliei pentru urechea păstorului la vremea când e grâul verde și începe să înflorească păducelul; și totodată să fie cel care a cumpărat iscusit New Place la un preț bun, care discută cu tatăl său despre malț și lână. Bănuiește că a avut parte doar de una din fețele lui, ca iubită și ca soție, și întâmplarea a făcut ca fața aceasta să rămână întoarsă spre ea neobișnuit de multă vreme; iar acum el, diamantul infinit, s-a răsucit din nou.

„Într-adevăr, Morgan pare să fi surprins personalitatea lui Shakespeare, adică să fi creat un personaj credibil, în același timp lăsându-se complet fascinat de el.“ The Guardian

„O reconstituire îndrăzneață a vieții lui Shakespeare de dincolo de scenă.“ The Independent

Jude Morgan s-a născut și a crescut în Peterborough, Marea Britanie. A studiat la University of East Anglia și a început să scrie literatură sub îndrumarea lui Malcolm Bradbury și a Angelei Carter. A publicat mai multe volume. Romanul Emily and Charlotte (2010), poate cea mai cunoscută creație a autorului, propune o incursiune în viața surorilor Brontë. Acesta a apărut după ce Jude Morgan a scris An Accomplished Woman (2009), Symphony (2008) și Indiscretion (2006). În 2005, romanul Passion, inspirat de un episod spectaculos din biografia poeților romantici englezi, a fost considerat una dintre cele mai bune cărți ale anului, potrivit The Washington Post. Cel mai recent volum al autorului este A Little Folly (2014).

Data aparitiei 3 apr. 2019
Titlu original The secret life of William Shakespeare
Colectia Babel
ISBN 978-606-43-0472-8
Cod bara 9786064304728
Autor Jude Morgan
Traducator Adriana Voicu
Format Paperback
Dimensiuni 120 x 220 mm
Nr. pagini 640
Numar volume 1
Editura Nemira

Posted by Liviu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.