Ce citește Liviu 118: Jim Butcher – Pericol de moarte

346088 

Jim Butcher – Dosarele Dresden III: Pericol de moarte (The Dresden Files III: Grave peril, 2001) 384p., TPB, 13×20, FinalChapter, Craiova, 2017, Colecția SF & Fantasy, trad. Ana-Veronica Mircea, 36 lei, ISBN 978-606-93443-8-5

Nota Goodreads: 4.18 (107512 note)

Descrierea editurii: „Harry Dresden a întâlnit nişte inamici destul de terifianţi de-a lungul carierei sale. Scorpioni giganţi. Vampiri erotici. Vârcolaci psihotici. Riscurile meseriei… când ești singurul vrăjitor profesionist din Chicago… Dar în toţi anii săi ca detectiv al lumii oculte, nu a întâlnit niciodată un astfel de lucru: lumea spiritelor a înnebunit. Peste tot în Chicago fantomele creează probleme – şi nu doar trântind uşi şi strigând ‘bau-bau’. Aceste fantome sunt în chinuri, violente şi mortale. Cineva – sau ceva – le instigă să facă ravagii dincolo de mormânt.”

A sosit vremea unor noi aventuri cu Harry Dresden, singurul vrăjitor recunoscut și trecut în cartea de telefoane a orașului Chicago. Ceva mai greu, dar al treilea volum a apărut în sfârșit și la noi (și poate că acum îl vor cumpăra mai mulți oameni, reticenți la început, când FinalChapter a anunțat publicarea uneia dintre cele mai longevive serii urban-fantasy de pe piață, și fiind convinși că se va renunța după primul sau al doilea volum), în traducerea aceleiași neobosite Ana-Veronica Mircea (care lucrează, sau a lucrat, la seriile unor autori precum Brandon Sanderson, Peter V. Brett sau Robin Hobb – cărămizi, tată, de câte 700-1000 de pagini fiecare). Despre primele două volume ale seriei Dosarele Dresden am scris aici și aici, în decembrie 2015 și mai 2016.

Volumul de față are ca temă centrală lupta lui Dresden și a lui Michael cu o ceată de fantome răzbunătoare extrem de agresive. Însă, cum nimic nu este ceea ce pare a fi la început, adevărul este cu mult mai sinistru: cineva manipulează din umbră aceste fantome, agresându-le și dirijându-le pentru a-i îndeplini scopurile abjecte. Remarcam după volumul doi faptul că Jim Butcher preferă să introducă în fiecare volum un singur tip de personaj supranatural, nu precum Charlaine Harris în celebra serie Vampirii Sudului cu Sookie Stackhouse, care sufocă fiecare volum cu zâne, vârcolaci, mutanți, satiri, vampiri, fantome, teriantropi și mai știu eu ce. Ei bine, de data asta Jim Butcher se întrece pe sine și aruncă în luptă vampiri (de mai multe feluri), vrăjitori, fantome, demoni întorși din mormânt, zâne ce vor ca muritorii să-și onoreze promisiunile și încă vreo alte câteva personaje. Însă nu m-am supărat chiar deloc, cu toate că la un moment dat era gata să mă dau bătut de câte întorsături de situație au avut loc în acest volum trei al seriei.

Dresden face ce știe el mai bine, calcă-n străchini ori de câte ori poate și rămâne aproape la fel de pămpălău ca și în volumele precedente, intrând în belele și ieșind din ele doar printr-un noroc chior și ajutat de credinciosul Michael, a cărui soție e gata să-i scoată ochii vrăjitorului la un moment dat. Însă trebuie să-i recunosc un merit: de data asta chiar își merită numele de detectiv, nu doar de vrăjitor, și-și pune mintea ascuțită (deși nu bănuiam că are așa ceva) la treabă, făcând analogii, cercetând, perseverând, luptând, protejând și făcând tot ce trebuie să facă un detectiv, pe deasupra și vrăjitor. În rest, numai de bine: povestea curge la fel de ușor, întorsăturile de situație sunt la ele acasă, fantomele sunt mai fioroase ca oricând, vampirii fac ce știu ei mai bine, ba încă și câte ceva pe deasupra (saliva lor secretă un venin cu ajutorul căruia își pot ameți și determina victimele să facă tot ce doresc ei, inducându-le o plăcută stare de toropeală ce-i face să-și dorească să-și dea și viața pentru stăpânii lor), un demon se întoarce din mormânt pentru a-i chinui pe cel care l-au răpus, iar o vrăjitoare malefică vrea să stăpânească lumea. Și nici zâna Lea, nașa lui Dresden, nu stă cu mâinile în sân. Și nu e nicidecum tot timpul de partea finului său iubit. În fine, înțelegeți voi, aventurile se țin lanț, iar povestea e marcă înregistrată Harry Dresden, singurul vrăjitor din Chicago trecut în cartea de telefoane.

Puncte tari: aventuri nonstop, întorsături de situație la tot pasul, o poveste care stă în picioare cu toată încâlceala ei, sânge peste tot, un vampir cuceritor, un fel de vampir playboy ce vrea să bifeze cât mai multe aventuri cu fete drăguțe, plus că povestea de dragoste dintre Harry Dresden și Susan Rodriguez, jurnalista care-și vâră mereu nasul unde nu-i fierbe oala, capătă profunzime și ne permite să facem cunoștință cu o altă natură, nebănuită, a lui Dresden: cea romantică.

Puncte slabe: m-a sâcâit modul în care se termină fiecare capitol, în coadă de pește, întrerupând povestea abrupt și continuând-o în următorul. Mai avea un pic autorul și întrerupea fraza la mijloc, ca să creeze un plus de suspans.

Concluzii: seria începe să-mi placă din ce în ce mai mult, nu s-a prăfuit, nu s-a banalizat, deși ineditul poveștii și-al personajelor imaginate de autor nu mai e la fel ca la primul volum. Un lucru demn de menționat, din moment ce seria Dosarele Dresden a debutat în anul 2000. FinalChapter, aștept(ăm) următorul volum.

Posted by Liviu

7 gânduri despre &8222;Ce citește Liviu 118: Jim Butcher – Pericol de moarte&8221;

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.