Ce Citește Liviu 44: Joe Haldeman – Războiul Etern

7046300 609522 5940939 

Joe Haldeman – Războiul Etern (The Forever War I: The Forever War, 1974) 256p., TPB, 13×20, Nemira, București, 2015, Colecția Nautilus SF, Trad. Mihai-Dan Pavelescu, 35 RON, ISBN 978-606-758-504-9

Premii: Hugo 1976, Nebula 1975, Locus 1976, Ditmar 1976

Un alt roman din decada de aur a science fictionului. În anii ’70 au apărut câteva romane de referință, scrise de autori de referință, care pur și simplu nu prea aveau concurență la premii atunci când venea vremea votului. Desigur, au rămas și romane de referință pe dinafară și nu întotdeauna premiații și-au meritat premiile, dar nu am ce comenta din moment ce nu am citit tot ce a fost premiat și tot ce a fost nominalizat, ca să-mi pot da cu părerea în cunoștință de cauză. Unul dintre cele mai premiate romane ale decadei respective a fost The Forever War, de Joe Haldeman, tradus la noi prin Războiul Etern, devenit la scurt timp de la lansare una din vedetele science fictionului mondial și, între timp, un roman de referință, un roman cult. Pentru premiul Hugo a concurat în acel an cu Omul Stocastic (Editura Vremea, 1997) de Robert Silverberg, cu The Computer Connection, de Alfred Bester, cu Inferno, de Larry Niven și Jerry Pournelle, și cu Doorways in the Sand, de Roger Zelazny. La premiul Nebula au fost prea multe nominalizări ca să le pot enumera aici (18 nominalizări), dar, din titulurile nominalizate, se remarcă Ragtime (Editura Leda, 2007), de E. L. Doctorrow (n-am știut că e SF, îl trec pe listă) și Dhalgren, mamutul de carte a lui Samuel R. Delany. Ar mai fi poate Lumea Pay (Editura Teora, 1998), de Larry Niven și Jerry Pournelle, și The Female Man, de Joanna Russ, pe care tare mi-aș dori să-l văd tălmăcit și în limba română.

Dar să revenim la Războiul Etern, apărut acum ceva ani la editura Pygmalion și reeditat anul acesta la Nemira, care, iată, în ultimii ani s-a decis să readucă în atenția publicului titluri premiate și publicate până acum disparat, cărora li s-a făcut o mare nedreptate din pricina faptului că nu s-au publicat și urmările; spun asta din cauză că o operă poate fi înțelească mult mai bine dacă faci cunoștință cu ea așa cum a gândit-o autorul, nu ca o operă de sine stătătoare, ci ca parte componentă a unei serii. Nu întotdeauna (aproape niciodată) urmările se ridică la valoarea primului volum, dar majoritatea cititorilor preferă să citească și urmările, iar eu mă număr printre cei care preferă acest lucru. Romanul de față mai are două urmări, Forever Peace (Pace Eternă, Editura Teora, 1999), apărută în 1998 și premiată cu Hugo, Nebula, John W. Campbell Memorial și Ignotus (premiul dat de spanioli), și Forever Free, apărută în 1999. Sper ca Editura Nemira să-și continue obiceiul și să publice și aceste două urmări, pentru a întregi una din seriile de referință ale SF-ului mondial.

Prezentarea editurii: ”Soldatul William Mandella este trimis în spațiu pentru a lupta într-un război în care nu crede și care pare a nu se mai termina. Tot ce trebuie să facă este să supraviețuiască și să-și facă datoria față de Pământ pentru a se întoarce acasă. Dar întoarcerea „acasă“ se va dovedi și mai dificilă decât lupta. Dilatarea timpului cauzată de călătoriile în spațiu a făcut ca Mandella să îmbătrânească doar luni, pe când pe Pamant s-au scurs secole de la plecarea lui…” De fapt, pe Pământ nu s-au scurs secole, ci doar câteva decenii, îndeajuns însă ca Pământul să se transforme într-un coșmar care i-ar da fiori până și lui Philip K. Dick. Nu mai poți ieși pe stradă decât păzit de bodyguard, mănânci doar dacă ai bani, bani mulți, și nu ți-ai epuizat rația, smogul din orașe plutește până la etajul patruzeci, fermele unde locuiește o mare parte din cetățenii Terrei sunt atacate cu sălbăticile de hoarde de hoți flămânde, bătrânii nu mai beneficiază de servicii medicale odată ce au trecut un anumit prag de vârstă, totul este oribil, grotesc, coșmaresc, așa că nu e de mirare că Mandella și a lui prietenă și iubită, Marygay Potter, se simt mai străini aici, la întoarcere, decât pe planetele pe care trebuiau să-i căsăpească pe taurani. Deci, nicio surpriză că se decid că e mai bine în armată decât pe Pământul pe care nu mai au loc, pe care nu-l mai pot identifica drept căminul lor.

Însă ce e de mirare este faptul că nici în armată nu-și mai găsesc locul, aceasta s-a transformat enorm de mult de când au plecat ei, luptă prin alte mijloace, costumele care altădată le salvau viața s-au transformat atât de mult încât în curând vor începe ele însele să se lupte cu extratereștrii, iar cel mai neașteptat lucru care i se întâmplă lui Mandella este faptul că e promovat maior. A, și a rămas singurul heterosexual din armată, un lucru greșit, deviant, de neacceptat pentru soldații pe care trebuie să-i conducă. Am sărit peste câțiva pași din acțiune, că doar nu era să povestesc toată cartea, vă las vouă plăcerea să o descoperiți, căci, pe alocuri, răzbate geniul autorului printre rânduri.

La vremea ei această poveste a făcut furori. Autorul se întorsese din războiul din Vietnam, unde fusese rănit, nu numai pe dinafară, ci și pe dinăuntru, așa că s-a decis să descrie ororile la care fusese martor prin intermediul unei povești ce se petrece în viitor, și-a ales un alter ego în persoana lui William Mandella, care nu prea știe de ce se află acolo, dar care își descoperă talente nebănuite, inclusiv de strateg, și a ajuns să scrie una din cele mai moralizatoare povești din istoria literaturii: ce rost are războiul? Cine decide cine e inamicul și de ce? De ce trebuie trimiși tinerii să moară în conflicte care nu sunt ale lor? Ba chiar nici măcar ale celor care i-au trimis să moară? Am găsit răspunsul la una din întrebări în a doua parte a cărții, acolo unde Mandella umblă înarmat pe străzile unui oraș satelit de-al Washingtonului cu ditamai pușcociul: lumea va supraviețui, așa cum este ea acum, pe marginea prăpastiei, atât timp cât va dura războiul; pentru că războiul reprezintă cea mai mare sursă de venit pentru cei implicați; s-a terminat războiul, s-au terminat și banii. Exact ca acum, numai că la scară cosmică. Ce rost au conflictele? Ei, aici treaba e ceva mai complicată, deși stupizenia care se petrece pe penultima pagină pare desprinsă dintr-un roman absurd. Mi-a plăcut cartea mult, dar nu pot spune foarte mult. Are o căruță de premiii importante, este un roman de referință, a fost o adevărată revelație la vremea ei, iar între timp a devenit o legendă. Dar parcă nu știu ce n-are. Cred că fac parte dintr-o minoritate în cazul de față, pentru că datarea pare că nu se aplică din următorul motiv: la fiecare zece ani pare că vin alte curente, SF-ul se modifică, suferă niște transformări semnificative. În cazul de față, însă, lucrurile pare că stau un pic altfel: Războiul Etern a apărut în 1974 și a luat patru premii majore, iar continuarea lui, Pace Eternă, a apărut în 1998, la douzeci și patru de ani distanță, și a luat din nou patru premii, dintre care trei majore. Ori cei care i-au dat acesteia din urmă sunt foarte conservatori, ori Joe Haldeman este un caz rar, care poate scrie o urmare demnă de predecesoare, iar asta la peste două decenii distanță.

Poste by Liviu

21 de gânduri despre &8222;Ce Citește Liviu 44: Joe Haldeman – Războiul Etern&8221;

  1. Mikey zice:

    Mie nu mi-a placut. Superficiala, fugitiva si frigida. Iar despre viziunea evolutiei tehnologice nu mai zic… Si nu cred ca mi-ar fi placut nici daca o citeam, cand a aparut, in anii 70. Sper ca Forever Peace sa fie mult mai reusita.

    In alta ordine de idei, ce parere ai ,Liviu, daca acum, la sfarsit de an facem un topic cu un top personal al fiecaruia, al celor mai reusite aparitii ale anului? SF si fantasy. Eventual si horror. Un Top 5, sa zicem. Poate si cele mai asteptate aparitii ale anului urmator… Ar fi interesant cred.

    Apreciază

  2. haggard zice:

    my list-
    1.calea regilor-b.sanderson
    2.sulita desertului-p.brett
    3mistborn 2-b. sanderson
    4amintirile ghetii-steven erikson
    5luna ucigasa-nk jemisin
    6mr mercedes-s. king
    7razboiul batranilor-j.haldeman
    8hotul cuantic-h.rajaniemi
    9regele magician-lev grossman
    10.cavalerii pardaillan 10 vol-m. zevaco

    wish list
    1world of radiance-b. sanderson
    2.daylight war-p brett
    3mistborn 3-b. sanderson
    4.nightangel-b weeks
    5.the knight-gene wolfe
    6.kraken-mieville
    7.golden fool-r. hobb
    8.winds of winter-george rr martin
    9.house of chains-steven erikson
    10.the dagger and the coin-daniel abraham

    ar fi ele mai multe dar…
    oricum poate ne fac editurile niste surprise

    Apreciază

    • Fennris zice:

      Hehe, imi place wishlist-ul tau, daca o sa apara tot ce e pe lista ta o sa fiu mai mult decat multumit.As mai adauga Tower Lord a lui Ryan, insa nu cred ca trebuie sa ne mai punem sperante in editura Trei 😦

      Apreciază

    • Altul zice:

      Aproape identice sunt si listele mele. Doar ca as pune pe 6 „Ultima dorinta” si as adauga si „Cavalerul celor sapte regate”, pe care chiar daca am inceput sa o citesc in sila, ca supliment de „winds of winter”, totusi am ramas placut impresionat de toate cele trei nuvele si mi-a intarit ideea ca Martin, atunci cand scrie scurt si concis, e extraordinar.

      Ca wishlist:

      1. Robin Hobb (tot ce se poate).
      2. Mai multe cronici malazane.
      3. Night’s Angel.
      4. Antalogia „Rogues”.
      5. Abercrombie, si iarasi tot ce se poate.
      6. Sanderson – idem.
      7. Tad Williams, seria Shadowmarch
      8. Flanagan, Ranger’s Apprentice. E mai de copii, dar e un fantasy medieval pur.
      9. R Scott Bakker, The prince of Nothing – o reeditare.

      Multe din wishlist-ul meu sunt in lista lui MIchael de anul trecut. Poate anul viitor se concretizeaza mai multe titluri. Oricum, momentan atat imi vine in minte la ora asta. Cand imi mai amintesc, revin 😀

      Apreciază

  3. Mikey zice:

    Vad ca a prins ideea, si, deja, ati inceput cu listele. Eu ma gandeam la un topic nou creeat, ceva mai organizat, dar cred ca bine si asa… Dupa cum ma asteptam, Sanderson si Brett au fost la putere anul acesta, ca de altfel si in topul meu. De remarcat ca a fost un foarte bun an fantasy si mai putin bun SF. Dar sper sa recuperam in 2016.
    Clasamentul meu ar arata astfel:
    Podiumul
    Locul 1. B. Sanderson – Calea Regilor si Peter V Brett – Sulita Desertului, cu precizarea ca inca nu am terminat de citit Calea Regilor (lucrez la asta) insa m-a convins definitiv.
    Locul 2. Peter F. Hamilton – Golul Temporal
    Locul 3. Stephen King – Turnul Intunecat
    in Top 5
    Locul 4. Anthony Ryan – Cantecul Sangelui
    Locul 5. George R.R. Martin – Cavalerul Celor 7 Regate
    Mentiuni Speciale:
    Andy Weir – Martianul, Daniel H. Wilson – Robopocalipsa, Bernard Werner – Furnicile, Lumea de Gheata si Foc, Joe Abrecombie – Jumatate de Rege, si cu mentiunea ca au aparut la sfarsitul lui 2014, Richard Morgan – Omul Negru si China Mieville – Orasul Ambasadei (pe care insa le-am citit tot in 2015)
    Dintre autorii romani remarc Liviu Radu – Intre Cer Si Pamant, Oliviu Craznic – Ceasul Fantasmelor, Danut Ungureanu si Marian Truta – Mineral, insa nu am apucat sa citesc tot ce a aparut.

    Un wishlist cu titluri care sunt in vizorul editurilor dar pe care sper sa-i impulsionez putin, daca citesc forumul, ar fi:
    *Peter V Brett – Daylight War
    *B. Sanderson – Words of Radiance si The Hero Of Ages (Daca de Mistborn vol. 3 avem confirmarea, sper ca vanzarile la Calea Regilor sa fie bune si sa grabeasca publicarea continuarii)
    *Joe Abrecombie – Best Served Cold, Heroes, Red Country (nu chiar toate desigur)
    *China Mieville – Kraken
    *Peter F. Hamilton – The Evolutionary Void
    Ca si dorinta, sper ca d-ul Mihai Dan Pavelescu sa reuseasca sa-i continue pe autorii inceputi la Trei, la alta editura. Imi doresc in special Anthony Ryan, Mark Lawrence si Alistair Reynolds.

    Apreciază

    • Altul zice:

      Era normal sa prinda ideea pentru ca e foarte buna, atat ca discutie interactiva intre noi, cat si pentru edituri, care pot urmari mai bine ce isi doresc cititorii. Bine, scoatem Rao de aici, ca pe ei nu ii intereseaza ce isi doresc cititorii.

      Apreciază

      • Măi băieți, m-aș băga și eu cu mare drag în alcătuirea unor topuri personale, dar, fiind implicat în colaborări cu aproape toate editurile care au colecții de gen de la noi, aș preferea să păstrez distanța, mai ales că pentru trei dintre ele și traduc (și am fost ”mustrat” pe facebook pentru că mi-am pus ca poză de profil o poză în care tronează în spatele meu niște rafturi cu cărți apărute la Nemira, fiind astfel suspectat că aș fi omul lor). Dar asist cu mare drag la aceste topuri și propun ca votul să se încheie la sfârșitul anului, urmând ca după aceea să contorizez rezultatele și să fac o postare cu cele două topuri, în care vor apărea cărțile cu cele mai multe voturi, după care voi contacta coordonatorii de colecții sau PR-ii, atunci unde este cazul, și le voi arăta ce vrea poporul.
        Sper că este bine așa, aștept și părerile voastre și voi menționa aceste topuri și pe facebook, poate astfel se vor deranja mai mulți să voteze.

        Apreciază

    • Nu prea e mare implicare, dar cred că este mai bine așa. Lucrez la Among Others, de Jo Walton, pentru Paladin, sper să fie gata luna viitoare. Apoi probabil va fi volumul trei din Marea Sfărâmată, Half a War, de Joe Abercrombie, pentru Nemira (volumul doi e predat din noiembrie, probabil o fi la redactat, așa că poate va ieși tot în iarnă, dacă nu, la primăvară). Pentru a treia colaborare mai aștept un pic, până voi avea și acordul lor cu privire la dezvăluirea titlului (s-ar putea să nu fie SF sau Fantasy).

      Apreciază

      • Mikey zice:

        Deduc ca Nemira asteapta, probabil, terminarea seriei Marea Sfaramata inainte sa scoata altceva de Abrecombie. Parerea mea e ca ar merge si ceva din universul First Law, de care-mi este dor, mai ales ca dupa aparenta retragere a Trei, ducem putina lipsa de fantasy sangeros.
        Anyways, asteptam implicarea ta la inceputul anului, cand speram sa intervievezi toti marii coordonatori de colectii, asa cum s-a intamplat si anul acesta. 🙂

        Apreciază

      • mj zice:

        half a world am văzut că deja a primit isbn, deci sigur o să apară în perioada următoare (sau cum spuneai tu, cel târziu în primăvară)

        Apreciază

  4. Catalin Maria zice:

    TOP 5 aparitii SF 2015:
    1. Golul Temporal de Peter F. Hamilton
    2. Hoţul Cuantic de Hannu Rajaniemi
    3. Pilda Semanatorului de Octavia E. Butler
    4. Autoritate de Jeff Vandermeer
    5. Flow My Tears, The Policeman Said de Philip K. Dick

    Top 5 aparitii Fantasy 2015:
    1. Calea regilor de Brandon Sanderson
    2. World of Ice and Fire de George R.R. Martin
    3. Amintirile gheții de Steven Erikson
    4. Sulița deșertului de Peter V. Brett
    5. Ultima dorință de Andrzej Sapkowski

    Dorinte SF 2016:
    1. Endymion de Dan Simmons
    2. Spațiul Revelației de Alastair Reynolds
    3. The evolutionary void de Peter F. Hamilton
    4. Printre ceilalți de Jo Walton
    5. Ancillary Justice de Ann Leckie

    Dorinte Fantasy 2016:
    1. Scott Lynch – The Republic of Thieves
    2. N.K. Jemisin – The Shadowed Sun
    3. N.K. Jemisin – The Hundred Thousand Kingdoms
    4. Steven Erikson – House of Chains
    5. Brent Weeks – The Black Prism

    Ceva dorinte la nivel mondial:
    1. George RR Martin – The Winds of Winter
    2. Patrick Rothfuss – The Doors of Stone
    3. Scott Lynch – The Thorn of Emberlain

    In alta ordine de idei: astazi am primit Calea regilor de Brandon Sanderson, care arata superb. Dar este o singura problema, iarasi au schimbat formatul. Pana acum seria Fantasy Masters erau de 110×180, in timp ce aceasta carte are 140×205. Cred ca nici Dumnezeu nu ii mai intelege pe cei de la Paladin, care publica, in aceeasi colectie, carti de diferite marimi. Si am observat ca cei de la Paladin nu isi mai promoveaza deloc cartile. Inainte de a publica Martianul erau foarte activi pe Facebook, acum nu vad nici o publicitate, si au scos 2 titluri fantasy. Asta este.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.