Un nou jucător pe piața de carte – Editura Hecate

În termeni oficiali, Hecate este o structură de economie socială de inserție. Dacă încercăm să nuanțăm termenii, însă, trebuie să vă spunem că ideea editurii Hecate ne-a venit din dorința de a acoperi o lipsă dedicată nișelor marginalizate și minoritizate. Mai precis, ne-am dat seama că o întreagă serie de cărți, fie ele cu profil academic sau beletristic, nu se regăsește pe piața din România din cauza subiectelor mai puțin vandabile și mai degrabă delicate. În rarele cazuri în care apar, potențialul lor radical de a oferi volum vocilor acestor experiențe minoritare este îngropat sub valoarea lor „universală” (câștigătoare de premii, ecranizări etc). Prin urmare, ne-am dorit să creăm un spațiu în care persoane, grupuri și comunități minoritare să se exprime. Astfel a apărut Hecate, prin care servim ca o modalitate de cunoaștere și ajutăm la deschiderea unor noi posibilități de întâlnire între lumi diferite.

  
 
Planul editorial al Hecate este construit pe volume care ne susțin principiile de bază: respect față de diferențe, importanța egală, dar și diferită în același timp, a tuturor ființelor umane sau nonumane, non-violență și solidaritate, gândire critică. În ceea ce privește profilele volumelor editate de Hecate, acestea merg de la academic și până la SF și Fantasy, beletristică și albume foto. Astfel, printre primele titluri care vor apărea la Hecate până la sfârșitul anului, se numără „Împărtășirea lumii” de Luce Irigaray, traducerea „Why Be Happy When You Could Be Normal” de Jeanette Winterson, mult așteptatul „Amonit” de Nicola Griffith, dar și „Pilda Semănătorului” de Octavia E. Butler, câștigătoarea premiilor Nebula și Hugo. La capitolul albumelor foto vom contribui cu „Trupuri subversive: O istorie secretă a femeilor şi tatuajelor”, de Margo Mifflin, care privește de aproape arta tatuajelor în ceea ce privește feminitatea, și „Graffiti la feminin. Arta străzii pe cinci continente”, semnată de Nicholas Ganz, un excelent album despre contribuția feminină la arta de stradă mondială.
18171006 52397
În același timp, librăria Hecate susține eforturile editurii prin volume care se înscriu sub umbrela acelorași principii de egalitate și solidaritate, din domenii diverse: SF și Fantasy, istorie și memorii personale, gândire critică, ficțiune, literatură clasică, literatură pentru copii, dezvoltare personală și altele.
15815813 17210639

1) Care va fi formatul cărților: hardcover, trade paperback, mass market paperback sau/și ebook?

Toate titlurile de anul acesta vor fi soft cover 13 pe 20, inclusiv albumele foto. Deocamdată, discutăm despre varianta ebook-urilor, deci în curând este posibil să vă dăm vești și despre acest capitol. De asemenea, mai luăm în considerare și varianta audiobook-urilor, mai ales pentru cele două titluri din colecția SF și Fantasy.

2) De ce de nișă? Sunteți conștienți că poate veți pierde bani? Poate acele titluri nu se vor vinde?

Scopul editurii noastre este în primul rând acela de a da o voce grupurilor și experiențelor marginalizate. Da, suntem conștienți că este vorba de un risc, însă ni-l asumăm pentru că ne dorim să sprijinim comunitățile minoritare și acest interes va prima în fața celor financiare. În plus, credem că nișele sunt de preferat în acest moment și că o identitate clară ne va ajuta să nu ne pierdem în marea masă. Eforturile noastre vor fi de impunere a unui concept care va fi susținut atât prin politica noastră editorială, cât și prin evenimentele conexe (cursuri, ateliere, lansări, conferințe etc. De pildă, în prezent la Hecate are loc atelierul de scriere creativă organizat de Revista de Povestiri și pe 18 octombrie va avea loc un eveniment de găsire de familii adoptive pentru câteva pisici abandonate – pentru că suntem solidari cu cei care se dedică oricărei cauze de întrajutorare).

 

3) Mai aveți și alte titluri în portofoliu? Dacă da, care, în cazul în care le puteți dezvălui? 

Planul editorial al Hecate pentru 2015 este construit pe patru colecții principale:

  1. Hecate – lucrări cu profil academic – în care intră „Împărtășirea lumii” de Luce Irigaray, „Posthuman” de Rosi Braidotti,  „50 de nuanțe ale feminismului”, volum de eseuri coordonat de Lisa Appignanesi, Rachel Holmes și Susie Orbach, „Caliban și Vrăjitoarea” de Silvia Federici;
  2. SF și Fantasy – în care intră „Amonit” și „Pilda Semănătorului”;
  3. Ficțiune – în care intră „De ce să fii fericită când poți fi normală” de Jeanette Winterson;
  4. Albume
  5. De notat este că este posibil să mai anunțăm noi apariții până la sfârșitul anului

Vă mulțumim pentru deschidere și vă invităm să ne cunoaștem. Ne găsiți în fiecare zi la sediul nostru de pe strada Olari nr 8 și pe Facebook.

Posted by Liviu

10 gânduri despre &8222;Un nou jucător pe piața de carte – Editura Hecate&8221;

  1. IB zice:

    Interesant! Ar putea sa finalizeze si serii incepute de alte edituri si lasate balta inainte de final? De ex.: „Agent 6” – Tom Rob Smith (ultimul volum din seria Leo Demidov) si „White Jazz” – James Ellroy (ultimul volum din seria L.A. Quartet).

    Apreciază

  2. Catalin Maria zice:

    Felicitari. Foarte interesante cele doua carti SF, chiar foarte interesante. Eu sper sa nu continue serii incepute de alte edituri, la inceput ar trebui sa alega „standalone novels”. Sa nu se complice cu tot felul de serii pe care sa nu le poata termina. Sunt atatea romane frumoase si interesante, incat au de unde alege.
    Chiar sper sa inceapa bine si sa reziste pe piata. Mult succes.

    Apreciază

  3. Pingback: Cititor SF

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.