AVIZ AMATORILOR! SONDAJ

Prin aceasta postare doresc sa-ma adresez tutor celor care iubesc SF&F sau simpatizeaza cu acest gen de literatura, asa ca am sa va rog sa lasati la o parte orice fel de inhibitii si sa raspundeti cinstit la o intrebare:

Daca ar fi sa apara o revista de SF&F pe hartie in Romania sunteti dispusi sa o cumparati? Raspunsurile voastre vor fi contorizate la comentarii.

Revista va avea in jur de 80-100 de pagini si va contine numai povestiri. Aceasta faza este prima din proiect si   ar putea fi imbunatatita pe baza sugestiilor voastre. De pilda daca vreti sa fie numai povestiri de autori straini sau   autori romani+straini, acum depinzind de voi sa stabiliti procentul. Tot voi prin acest sondaj puteti propune ce fel de povestiri doriti sa apara in aceasta revista.

Difuzarea acestei reviste se va face prin intermediul unui site de unde va putea fi comandata doar on-line. Exclus abonamentele sau   banii in avans.Numai cei care isi doresc cu ardoare revista o vor comanda si cumpara.Pretul va fi unul modic si accesibil oricarui buzunar.

Aparitia acestei reviste prin librarii sau chioscuri „nu se merita” deoarece experienta amara a trecutului a demonstrat ca tocmai acest lucru a ingropat multe reviste: difuzarea dezastruoasa.

Fiti sinceri si exprimati-va interesul sau nu fata de aceasta (viitoare) revista. De raspunsul vostru depinde daca apare sau nu.Stiu ca unii dintre voi vor cumpara primul numar pentru ca veti fi curiosi dar  va rog sa raspundeti sincer daca veti cumpara si celelalte numere. Mergem pe premiza ca fiecare numar va fi imbunatatit pe baza sugestiilor voastre dar in limita posibilitatilor.

posted by voicunike

44 de gânduri despre &8222;AVIZ AMATORILOR! SONDAJ&8221;

  1. Oliviu Craznic zice:

    F tare ideea. Daca contine autori romani sau SI autori romani, voi lua revista in mod regulat. Daca contine numai straini, nu voi lua decat numerele care au autori care ma intereseaza (deci putine, nu prea imi plac strainii moderni si nu cred ca o sa contina texte de Poe:).

    Apreciază

    • Oliviu Craznic zice:

      De fapt, daca ma gandesc bine, o rubrica de povestiri clasice nici nu ar fi rea deloc. Tinerii ar putea cu ocazia asta sa mai (re)descopere cate un Wells sau un LeFanu, de preferinta texte inedite pt piata romaneasca. Ori un Voiculescu sau un Eliade, dintre textele SF, F sau H, nu ce au in manualele de la scoala.

      Apreciază

  2. Jo.hanna zice:

    Eu o voi cumpara mai ales daca va contine autori romani, caci pe cei straini ii citim peste tot.
    Singurul lucru care m-ar putea face sa renunt la a mai cumpara o revista este daca textele contin exagerat de multe greseli. Recent am luat primele trei numere dintr-o revista care a inceput sa fie tradusa la noi si curiozitatea si entuziasmul meu au disparut cand literele mancate sau puse aiurea imi intrerupeau fara drept de apel placerea lecturii. Si cand vreo trei nume de personaje au inceput sa fie confundate de-mi venea sa stau cu pixul sa corectez greselile, am stiut ca nu voi da niciodata banii pe numerele urmatoare.
    In rest… abia astept sa citesc revista 🙂

    Apreciază

  3. leontin cupar zice:

    Certamente, indiferent de autorii textelor ( romani sau străini). Merită ca o asemenea publicaţie sa existe. Vezi rev. Galileo, dar şi fostele publicaţii dispărute tot din cauza incosevenţilor. O publicaţie in print are un alt aer decât cititul pe sticlă.

    Apreciază

  4. Mi se pare o idee mai mult decât bună. Bine, știu care este munca din spatele acelor pagini, și câte ore se pierd numai pe editare, dar rezultatul final merită enorm. Sincer să fiu, aș cumpăra-o! Chiar dacă ar avea autori străini sau români, aș cumpăra-o regulat. Ar fi frumos ca și noi, cititorii, să putem participa frecvent cu câteva proze. În caz că se decide asta și o să putem publica și noi, va trebui impus un număr de pagini de persoană. Cred că ar fi ok 10 pagini de persoană, cu condiția ca revista să aibă 100 de pagini și să fie format mare, gen A2.
    Eu susțin în totalitate proiectul, iar dacă aveți nevoie de ajutor, nu ezitați să-l cereți. Sunt redactorul-șef al unei reviste și știu cum se lucrează, așa că aș putea să ofer o mână de ajutor.

    Apreciază

  5. Simona Husaru zice:

    Mi se pare buna ideea aceasta! Insa nu stiu cat de des as cumpara revista dat fiind faptul ca incerc sa nu citesc prea mult in format digital. De fel petrec mult timp la calculator mai ales in perioada examenelor si este stresant. Numai bine!

    Apreciază

  6. endymion zice:

    da da da…super….eu unul am cumparat mereu pe suport hartie – anticipatia, jurnalul sf, helion, galileo etc si voi prefera mereu hartia reader-ului electronic…..
    chiar vroiam sa ma abonez la analogsf sau asimovs
    daca e si pana in 20 de lei/luna si un format/grafica ok si hartie de calitate e minunat

    Apreciază

  7. Daca tot e marcheting , sa vedem :
    -Nu ma intereseaza autorii straini (sa fie!) , cat ma intereseaza traducatorii . Nu poti cere cuiva sa cumpere in nestire traduceri slabe.
    -Fara imbunatatiri sugerate de cititori ! Hai sa fim seriosi !Ce-ar mai fi ca editurile sa ceara parerea cititorilor , daca le convine desenul copertei , daca literele sunt nu stiu cum..??
    -Preview pe site , cateva pagini , macar din primul numar. O pagina iti poate sugera calitatea traducerii. Imi pare rau ca insist pe tema asta , dar am vazut carti care nu se pot citi , penibile .
    Ok , count me in ! !

    Apreciază

  8. @crisuadi
    Având în vedere că e important ca noi să cumpărăm cartea, cred că e esențial să ne spunem părerea. Dacă noi nu venim cu sfaturi, poate îmbunătățirile pe care le aduc ei nu sunt pe placul nostru, așa că încet, dar sigur, or să renunțe toți la a o cumpăra.
    Dar e ok, fiecare cu părerea lui.
    Oricum, susțin ideea de a avea traduceri de calitate. Chiar sunt unele cărți prost traduse, bine nu pot spune neapărat traduse prost, dar limbajul pe care îl folosește traducătorul este atât de infantil, încât îți dă impresia că povestea ar fi scrisă de un copil.

    Apreciază

  9. Valmon zice:

    Autorii romani nu au experienta de scris fantasy (bineinteles sunt si vreo 2 exceptii notabile), mai ales ca este si foarte greu sa creezi o lume fantasy in cateva pagini sau zeci de pagini. Americanii, de exemplu, invata cum sa scrie in ateliere de scris, la noi se practica scrisul dupa ureche si iese, scuzati cuvantul prost, o labareala! Ma gandesc la cum au vrut romanii sa scrie steampunk, fiecare a scris ce-a vrut, crezand ca daca introduci in poveste cuvantul abur, carbuni etc., ai scris steampunk. Nu cred, deci, ca revista cu povestiri fantasy romanesti este posibil.

    Apreciază

  10. Valmon zice:

    La ea ma refer! Si nu vreau sa zic ca sunt proaste literar, sunt pasabile (cu exceptia prozei maestrului Haulica, care este minunata). Vreau sa zic ca nu sunt steampunk, sunt mai mult fantastice, pe filiera Eliade, a anilor 30 – 50, cele mai multe. Zic doar ca bagand cuvinte cheie din steampunk, nu faci steampunk. Noi nu suntem invatati sa scrim la comanda si sa studiem problema inainte, ne lasam purtati de „inspiratia poetica” crezand ca suntem geniali de la natura. Genul fantasy trebuie studiat si pritocit bine, ca orice scriitura, de altfel.

    Apreciază

  11. Cătălin Cofaru zice:

    O idee foarte buna! Consider ca ar trebui sa contina atat povestiri ale autorilor straini, cat si ale celor autohtoni (chiar daca unii dintre acestia nu mai locuiesc in Romania). Si inca ceva: cred ca ar fi bine daca fiecare numar ar avea stabilita o tema sau sa faca parte dintr-un anumit subgen SF&F&H. Mult succes!

    Apreciază

  12. Oliviu Craznic zice:

    Galileo ESTE o revista romaneasca de SF, fantasy si horror. Cred ca ar fi relevant pt acest topic sa aflam cati din cei care si-au exprimat dorinta de a sustine o revista romaneasca de acest gen cumpara Galileo.
    De asemenea, mai sus s-a exprimat ideea de a se primi si texte de la cititori. Toti scriitorii, inainte de debut, sunt cititori:), deci cred ca problema se pune de a fi acceptati scriitori debutanti, nu de a fi acceptati cititori:). Mai mult decat atat, exista momentan reviste pe piata (electronice, e drept) despre care stiu sigur ca accepta debutanti – asa ca fie ca se concretizeaza acest proiect (cum sper si doresc!), fie ca nu, cititorii n-au decat sa trimita texte, si, daca sunt bune, vor fi acceptati. Ideea de a face o sectiune special pentru textele cititorilor este, prin natura ei, superflua. Orice cititor care scrie si trimite un text la o revista nu mai este simplu cititor, ci scriitor aspirant sau debutant (daca e acceptat:).

    Apreciază

  13. voyager zice:

    Draga Oliviu, Galileo este o revista bine facuta si extrem de bine promovata prin toate mediile, offline sau online.

    Facebook, Gaudeamus, Bookfest, Exploratorii lui Ghidoveanu, Observatorul Cultural si lista poate continua (aproape) la nesfarsit. Si cu toate astea …

    Cred ca e mai bine sa fim ealisti si sa spunem ca atunci cand 10 oameni isi afirma sustinerea fata de revista, unul o va cumpara cu siguranta.

    Pana acum sunt 33 de comentarii „pro”.

    Deci revista poate conta pe 3 cumparatori iar al patrulea se mai gandeste.

    Apreciază

    • Oliviu Craznic zice:

      In principiu, cred ca ai dreptate, din pacate, in sensul ca un mic procent dintre cei care afirma ca o vor cumpara o vor cumpara efectiv. Totusi, cu o promovare corespunzatoare, eu cred ca are sanse. Dar cei care o fac trebuie sa fie constienti de asta. E nevoie de o munca de promovare care va lua cu siguranta mai mult timp decat lucrul la revista propriu-zisa. Si ar fi bine ca aceasta munca de promovare sa o faca cineva care se pricepe.
      De ex, cred ca toti blogarii care au vreo legatura oarecare cu SF-ul ar trebui sa aiba cate un banner cu revistele de sf in bara, cu coperta acestora si cu link spre comanda. Si asta e doar un exemplu minor din ce s-ar putea face. Desigur, ar fi nevoie si de putina cooperare, dar chiar nu mi se pare mare lucru.
      Gata, mi-am dat deja prea mult cu parerea. Succes in treaba asta, nu ar fi rea deloc, si eu cred ca poate sa iasa daca e facuta ca lumea. Spor!

      Apreciază

  14. Eu propun sa se scoata 100 de reviste care sa se imparta dupa cum urmeaza: 30 la prieteni, 30 exemplare de autor, 20 la cei care promoveaza revista pe bloguri, 10 pentru concursuri, 2 la primarie si 2 la casa de copii. Toate celelalte sa se puna in vinzare.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.