Recenzie Galileo 4

Asteptat de mult timp numarul patru al revistei Galileo se prezinta ca un regal al literaturii de buna calitate.Daca ar fi sa fiu naufragiat pe o insula pustie precum Robinson Crusoe in mod sigur mi-as dori ca aceasta revista sa naufragieze o data cu mine.

Prima povestire citita de mine a fost cea a lui Oliviu Craznic -Transport Periculos, o prima incercare de space opera modern in binecunoscutul stil laborios si extra-large al lui Oliviu, parte dintr-o serie care promite mult-Ermengaarde Saga, poveste care se citeste cu sufletul la gura si cu intorsaturi de situatie neobisnuite.Nota 9,9

A doua poveste citita de mine a fost cea a lui Narcisa Stoica-Apocalipsa la Super-Oferta, si asta in drum spre Giotto in metrou , efectiv m-a uluit prin faptul ca intr-o societate romaneasca in care un dictator nebun impune regula celor zece litere, sa scrii un text in care sa numeri in gind cuvintele care au zece litere implica un adevarat tur de forta dar si o stapinire de sine remarcabila.Pastila de la final face toti banii si demonstreaza inca o data potentialul imens de care dispune aceasta tinara autoare talentata.Alaturi de Ona Frantz si regina neagra a cyberpunk-ului romanesc Ana Maria Negrila,Narcisa Stoica este una dintre marile stele,in devenire, ale sf&f-ului romanesc.Ii astept ca fan si cititor viitorul roman in curs de aparitie la editura MILLENNIUM BOOKS. Nota 9,9

Rare sunt textele care ma dau pe spate dar uluitorul text al lui Aron Biro-Apocalipsa Dupa Aron Biro m-a facut sa exclam WOW! Incredibil!. Autorul intr-un incredibil tur de forta te introduce intr-un univers fascinant care mi-as dori sa fie in viitor parte dintr-un roman mai amplu si te lasa spre sfirsit cu un final abrupt si acel gust amar in gura ca atunci cind cineva iti ia jucaria preferata.Daca sfirsitul povestii ar fi fost putin mai slefuit nota mea ar fi fost 10, asa ca de data asta obtine doar 9,99.

Una din revelatiile mele a fost povestea lui Doru Stoica-Clona-Mi-As, o poveste in care ruralul este impletit cu modernul, iar genetica da friu liber iubirii.Vesela si amuzanta povestea intoarce cititorul in minunata lume a satului romanesc cu cutumele lui si obiceiuri vesnic neschimbate.A se citi neaparat! Nota 9,9

Intr-un veritabil tur de forta Adrian Buzdugan demonstreaza inca o data ca este un mare autor cu povestirea Bulgarele Din Cer.Scrisa in limbajul cronicarilor din vechime(apropo asta mi-a adus aminte de copilarie cind citeam printre altele carti istorice)povestea arata  forta sateanului roman pus fata in fata cu extraterestrii, scor 1 la 0 pentru taranul roman.Superba! Nota 9,95

Maestrul Mircea Oprita ofera spre delectarea cititorului o parte din eruditia lui in articolul despre Felix Aderca si Adrian Rogoz ,doi mari grei ai sf-ului romanesc.Astept cu interes si celelate articole in numerele viitoare ale revistei Galileo.A se citi neaparat la o cafea, prezentare excelenta si informatii greu de gasit.Nota 9 spre 10.

Dezamagire totala Kim Stanley Robinson cu O Istorie Ilustrata a Secolului XX,in acelasi stil greoi din Trilogia Marte nu m-a incintat deloc, un text care nu mi-a spus nimic si drept pentru care ii acord nota 3,4.Sincer sa fiu, printre atitea bijuterii literare textul asta este un carbune lipsit de valoare.

Inedit la noi si cu un mare potential Ian R. MacLeod cu a sa Isabel in Cadere ne introduce intr-o lume fascinanta in care religia este amestecata cu stiinta intr-un mix valoros.Ideea povestii poate fi dezvoltata intr-un roman foarte valabil.De apreciat intr-un mod foarte placut gustul intens al povestii. Nota mea 9,8.

Uluitorul Florin Pitea spre sfirsitul revistei ne introduce printr-un amplu interviu in lumea lui John Shirley , o lume bizara si-n mod clar ciberpunk.Isolation Point,California ne prezinta o lume post-apocaliptica in care iubirea incearca sa triumfe in dauna instinctelor animalice.Sfisietoare si superba aceasta poveste scrisa de John Shirley primeste un binemeritat 9 plus spre 10.Most recomended!

In ansamblu revista Galileo numarul 4 este o lectura deconectanta si cu certe valori literare, neaparat de urmarit drumul „eroilor” Narcisa Stoica,Oliviu Craznic,Doru Stoica,Adrian Buzdugan, Aron Biro si noilor dar vechi IanR.MacLeod si John Shirley.Nota primita este 9.

posted by voicunike

7 gânduri despre &8222;Recenzie Galileo 4&8221;

  1. oliviu craznic zice:

    Multumiri, multumiri:). Ma bucur ca ti-a placut povestea. Si revista. Si mie mi-a placut mult, MacLeod e printre preferatii mei iar Shirley m-a surprins placut. Despre romani, nu mai vorbesc ca am tot vorbit:).

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.