O Urzeala s-o Inclestare= Concursul cel mai tare!

George Raymond Richard Martin s-a nascut in 1948 in New Jersey in familia unui docher mutat cu job-ul in Bayonne. De mic a fost atras de lectura iar benzile desenate cu super- eroi care i-au influentat viata dar si destinul. Tinar si ambitios absolva cu succes Jurnalistica la North Western University of Illinois  cu „summa cum laude” pe diploma si preda o perioada la Clarke College of Iowa in anii ’70, studiile de jurnalistica si o experienta didactica in acelasi domeniu l-au indreptat spre proza scurta , lapidara stilistic, concisa ideatic si romantioasa (era in spiritul vremurilor, sa nu uitam ca deja fenomenul Flower-Power era in voga) .

Martin a inceput sa scrie proza scurta la inceputul deceniului ’70 si desi inceputul carierei de scriitor profesionist a fost greu-una din povestirile lui scrisa pentru o revista a fost respinsa de nu mai putin de 42 de ori- nu s-a lasat descurajat si a continuat sa scrie , citiva ani  mai tirziu dind lovitura la premiile Hugo(4) si Nebula(2) si abonat aproape permanent la prestigioasele premii Locus (aceste premii desi nu prea sunt populare la noi sa stiti ca de fapt reflecta adevarata valoare a unei carti in ochii cititorului si al cumparatorului) plus alte premii valoroase ca WFA , BFA si Bram Stoker.

Prima povestire  publicata in 1973 in Analog Magazine a fost „In zori coboara ceata” ( With Morning Comes Mistfall) a fost nominalizata si la Hugo dar si la Nebula , povestirea pierzind amundoua premiile. Intrind in clubul loserilor de premii H&N , Martin impreuna cu prietenul lui  Gardner Dozois infiinteaza Clubul perdantilor Hugo si Nebula in 1976 , eveniment care devine tot mai marcant de-a lungul anilor si care are o dezvoltare uluitoare de-a lungul anilor devenind un punct de atractie la toate evenimentele mari ale SF-ului mondial.

Proza lui Martin este mai mult inclinata spre fantasy decit spre sf si desi pe ambele registre scrie bine,  pot spune sincer ca scrie al dracului de bine si are un farmec care te prinde si nu-ti mai da drumul.Dintre romanele lui Martin ar trebui neaparat sa apara la noi Dying of the Light,Fevre Dream,Windhaven, The Armagedonn Rag si DREAMSONGS iar editura care le va publica va da lovitura pe piata.

De altfel pentru a ilustra cele spuse de mine mai sus televiziunea s-a gindit ca nu ar da rau sa ecranizeze o parte din opera maestrului si a inceput cu Nightflyers(1987){dealtfel la NEMIRA a aparut o culegere de povestiri cu acelasi titlu Zburatorii Noptii}  a continuat cu celebra si de neuitat nuvela- SANDKINGS (premiera a avut loc in 1995 pe 26 martie){tot la NEMIRA aparuta si aceasta antologie best of cu acelasi titlu Regii Nisipurilor} si fara a se incheia cu deja faimoasa serie CINTEC DE GHEATA SI FOC din care s-a ecranizat URZEALA TRONURILOR iar  acum de curind s-au inceput filmarile si la INCLESTAREA REGILOR  pe care sunt foarte curios si nerabdator sa o vizionez la fel ca si voi desi mai trebuie sa avem ceva rabdare.

Romanul URZEALA TRONURILOR este prima parte din seria CINTEC DE GHEATA SI FOC(ASOIAF) fiind publicat  pentru prima data  pe 6 august in anul 1996 ,fiind nominalizat la Nebula(1997) si World Fantasy Award(1997) si cistigator al premiului LOCUS 1997

Ce cuvinte profetice au scris pe coperta din 1996?! Cine credea ca se va ajunge la o asa faima?

In anul 1998 la doi ani dupa fulminantul succes cu Urzeala Tronurilor pe 16 noiembrie apare si al doilea volum din serie- INCLESTAREA REGILOR

dar nu in SUA ci in UK, acest roman cistigind premiul LOCUS 1999 si o nominalizare la Nebula 1999.

De fapt este singura serie cu niste romane care nu pot fi sintetizate oricit te-ai stradui, pare aproape de domeniul imposibilului sa descrii minunata lume magica a Westerosului, intrigile si tradarile de la Debarcaderul Regelui, lupta pentru putere si pentru tron, rezistenta eroica a celor din Rondul de Noapte pe Zid  in fata Umblatorilor si a oamenilor lui Mance Rayder si a animalelor ciudate care ii inconjoara, lupta surda dintre cele 7 regate si magia apriga a salbaticilor Dothraki nomazi .Cum poti descrie o carte care te prinde asa de tare incit uiti de oboseala, si de foame, si de sete, si te trezesti ca este aproape dimineata si vrei sa mai citesti, va intreb eu, cum?

Editura Nemira si blogul Fanului SF organizeaza un nou concurs pentru impatimitii de lectura de data aceasta premiul constind intr-un pachet de doua carti hardcover URZEALA TRONURILOR si INCLESTAREA REGILOR in numar de trei, regulile le stiti asa ca urmeaza intrebarea concursului:

Cum se numeste tronul faurit din suflarea dragonilor,incomod pentru orice rege dar atit de rivnit de cei sapte regi din Westeros?

Deadline-ul este vineri ora 20:00, si  nu uitati astazi sunt doua episoade din serialul Urzeala Tronurilor pe HBO.

UP DATE: Cistigatorii concursului in urma tragerii la sorti sunt D.orin, Mona4ski si Vlad Botta. Felicitari!

Anunt : In curind noi concursuri pe blog, fiti pe faza!

posted by voicunike

45 de gânduri despre &8222;O Urzeala s-o Inclestare= Concursul cel mai tare!&8221;

  1. mult-ravnitul tron se cheama Tronul de Fier (Iron Throne) si este faurit dintr-o multime de sabii topite si lipite impreuna de focul dragonilor.

    cu un singur lucru nu sunt foarte de acord in prezentarea lui GRRM facuta de tine, mi se pare mai degraba un scriitor de sf decat de fantasy. La el fantasy-ul e mult mai recent, inceputurile au fost calatoriile lui tuf (tuf voyaging – la fel de prezenta la nemira), iar NightFlyers e mai mult sf decat fantasy… dar e doar o parere personala…

    Apreciază

    • ca sa nu mai spun ca inainte de a da efectiv lovitura pe „piata scriiturii”, a participat la cateva episoade din zona crepusculara. de altfel, experienta din tv l-a facut sa treaca la scris, aici nu avea restrictii de timp, de buget, etc…

      Apreciază

  2. Tronul de Fier parca (железный трон cel putin asa este in varianta in lb. rusa pe care am incercat s-o citesc).. nu am fost mare fan a lui Martin. In afara de „Weekend in zona de razboi” nu prea m-a impresionat…

    Apreciază

  3. mashinuta zice:

    minunatul tron poarta denumirea de Tronul de Fier si este construit cu mestesgu prin topirea sabiilor celor invinsi de regele Aegon cel Nebun (sau cel putin asa imi amintesc) pentru a insufla teama supusilor si a aduce aminte asupra soartei celor care se ridica impotriva regelui din Westeros.
    mashinuta.

    ps:am vazut tronul de la Nemira, genial.

    Apreciază

  4. Fac biletele cu toti cei care participa la concurs si dau un raspuns corect si complet, le pun intr-o vaza mai mare iar Generalu’ le amesteca si extrage unul sau mai multi cistigatori dupa cum este structurat concursul, cam asta-i tot.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.