Restituiri Part 1: JSF

In 1992 in luna decembrie avea sa apara primul si ultimul saptaminal de literatura science-fiction JURNALUL S.F. din Romania si care avea sa supravietuiasca patru ani buni iar ultimul numar avea sa se incheie in luna iunie 1996.

Jurnalul S.F. a fost singurul saptaminal de sf din lume  si nimeni nu avea sa mai repete aceasta performanta!

Jurnalul S.F. un adevarat fenomen a lansat si a adunat in jurul lui toti scriitorii si fanii romani,au fost patru ani de activitate febrila si eferverscenta,ani minunati pentru sefeul romanesc,s-a vorbit chiar si de o generatie JSF,cert este faptul ca Jurnalul S.F. a format curentul sf  actual si pe multi oameni care s-au ocupat sau se ocupa in continuare cu propavaduirea SF&F.

Despre  JSF am multe amintiri  dar ii datorez si faptul ca prin intermediul acestei reviste am ajuns sa il cunosc pe cel ce avea sa-mi devina cel mai bun prieten ever-BEBE- un om deosebit si extraordinar,o poveste picanta si pe care am sa-o istorisesc la  un moment dat la cerera, evident, a voastra!

Sub aripa celor trei hai sa-le spunem fondatori Adrian Banuta ,Ionut Banuta si Isabela Ion s-au adunat toate numele mari ale sefeului romanesc,s-au cristalizat curente si generatii,au debutat scriitori si graficieni,au curs riuri de cerneala toate inchinate marelui zeu sefeul.

In primul numar intr-o  caseta micuta intilnim colegiul de redactie:

Adrian Banuta

Ionut Banuta

Isabela Ion

Marius Alecu  Cristian Biru   George Ceausu   Dorin Davideanu   Cotizo Draia  Nicu Gecse     Mihai Gramescu     Mircea Liviu Goga    Adrian Ionescu    Danut Ivanescu    Mircea Naidin  Laurentiu Nistorescu   Florin Ursu

Mihai Dan Pavelescu

Dan Popescu

10092009(183)In cuprinsul numarului 1 gasim un memoriam Dan Merisca,stiri,debuturi si povestiri  de Philip K. Dick=Jocul de-a razboiul,Isaac Asimov,Mihai Gramescu=Molia,un editorial semnat George Anania &Romulus Barbulescu,doua debuturi Adrian Bisca si Mugurel Cornila,si o lucrare marca Florin Munteanu foarte documentata si cu ipoteze interesante.

In numarul 2 ne intilnim  cu Harlan Ellison,Frederic Brown,Danut Ungureanu scriitorul rebel al anilor ’90,Victor Martin,cu corifeul sefeului romanesc Ion Hobana si Florin Muntenu10092009(182)Numarul 3 debuteaza cu Danut Ivanescu,Adrian Ionescu,Florin Munteanu,Pavel Amnuel,stiri si un interviu cu Alexandru Mironov.10092009(181)In numarul 4 ne intilnim cu scriitorul rebel Danut Ungureanu,Mihail Gramescu,Daniel Cristian Dumitru si Florin Munteanu,se continua povestea lui Pavel Amnuel si serialul lui Harlan Ellison10092009(180)In numarul 5 publica un articol si Florin Leodor Danila,Ivanescu scoate povestiri pe banda rulanta,se publica povestiri de Lucian Merisca ,Robert Sheckley,Cristian Lazarescu si se dedica doua pagini benzilor desenate10092009(179)In numarul 6 debuteaza cu serialul consacrat sefeului culminind cu cea mai ampla lucrare documentata multi ani mai tirziu Dictionar de Literatura S.F.aparut la editura Pygmalion,  Cristian si Mihaela Ionescu, Anton Tanasescu, un interviu cu C.T. Popescu,Gerard Klein,stirile obisnuite,un editorial de Stanislav Lem10092009(178)In numarul 7 apare un interviu cu Norman Spinrad,Nicu Gecse ne traduce o poveste scrisa de Norio Hasegawa iar Mircea Liviu Goga,Adrian Ionescu si Aurel Carasel vin cu noi povestiri10092009(177)In numarul 8 isi face debutul in JSF scriitorul roman care a reusit sa ma vrajeasca de la prima intilnire cu o poveste minunata si formidabila,o scinteie de geniu as putea spune, Mihai  Haulica=Mufisti,Gofreni si Noduri,tot in acest numar mai intilnim stirile obisnuite,editoriale si interviuri plus povesti de Victor Martin,Michael Jeury si Lucian Merisca10092009(176)In numarul 9 vin cu povesti Ioana Munteanu,Aureluis Belei,Mircea Liviu Goga,Danut Ivanescu,apare cu un interviu vestitul Dodo Nita autorul unei carti super interesanta Istoria Benzii Desenate Romanesti si articole cu tema scrise de Cristian Lazarescu ,Florin Munteanu 10092009(175)In numarul 10 JSF dedica o pagina prezentarii oamenilor care il creeaza, printre cei noi veniti ii remarcam pe Stefan Ghidoveanu,Dan Taracila,Cristian Lazarescu,Victor Stoica,Marian Mirescu ,Ioana Munteanu,Victor Martin,Florin Munteanu,Caius Stancu,Lucian Babeanu,intilnim povestiri de Radu Pavel Gheo(bun scritor dom’le!) ,Rick Conley,Mihail Gramescu,David Gerald ,stiri si alte articole10092009(174)Cam astea au fost primele zece numere din fenomenul extraordinar numit Jurnalul S.F. ,astept reactii si pareri!

Va urma

8 gânduri despre &8222;Restituiri Part 1: JSF&8221;

  1. 🙂
    mi-amintesc cind mi-am cumparat citeva dintre numerele de-aici, de la un chiosc de presa din Sinaia; era in februarie 1993, erau niste zapezi cumplite si, impreuna cu consoarta, ne petreceam o luna de miere intirziata, in vacanta de dupa sesiune. achizitiile acestea mi-au modificat radical traiectoria profesionala. faine amintiri. sarumina, nicule!
    (pentru cei ce nu stiu, acum citiva ani i-am cedat integral colectia mea de JSF-uri lui Nicu; de-aia imi permit sa vorbesc pe-un ton posesiv despre revistele de fata).

    Apreciază

    • pai da… mare pacat ca nu ne fortam sa facem un saptamanal, chiar virtual, de downloadat si tiparit acasa. discutii au existat, am iscat si eu vreo doua, am observat ca potential exista, da’ Mike a fost circumspect odata, si-acum vad ca Mircea sta sa se mai gandeasca. intr-o zi o sa iasa, sunt sigur!

      Apreciază

  2. mama ma-sii, mie mi-a imprumutat Traian din revistele lui, pentru ca nu aveam completa colectia si doream sa le citesc si careva – n-am descoperit niciodata cine – le-a „imprumutat” pe vecie de la mine, de nu mai am vreuna, de samanta, macar! am inceput sa le downloadez (din acel loc tainic) da’ care le-a uploadat n-a terminat treaba. m-am resemnat cu ideea ca nu le merit si n-o sa le am niciodata pe toate!

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.